Tudta, hogy a politika mocskos dolog?

A gyanúsítottak azt ígérték egy szegény családnak, az egykori szerető, Gabriela Zapata rokonainak, hogy fizetik fiúk teljes taníttatását, egy darab földet vesznek neki és 15 ezer dollárt adnak a szülőknek, ha a gyermek az elnök "törvénytelen" fiának adja ki magát.

Ramiro Guerrero főállamügyész sajtótájékoztatón jelentette be az "összeesküvés" leleplezését, amely újabb drámai fordulatot jelent a dél-amerikai ország első indián elnökének apasági botrányában.

Az 56 éves Evo Morales áprilisban DNS-tesztnek vetette alá magát, miután 28 éves exbarátnője apasági keresetet nyújtott be ellene, azt bizonygatva, hogy 2005-től 2007-ig tartó kapcsolatuk idején fogant közös gyermekük nem halt meg röviddel a születése után, mint azt korábban állította, hanem él.

Grabriela Zapata elutasította, hogy DNS-tesztnek vesse alá magát és a bíróságon bemutatott fiatal fiút, azzal az ürüggyel, hogy az orvosok meghamisíthatják a laboreredményt.

A bíróság májusban arra a következtetésre jutott, hogy nincs bizonyíték Morales apaságára, illetve a fiú létezésére, az ügyészség pedig a hét végén közölte, hogy az elnök összeesküvés áldozata lett exbarátnőjéhez közelálló személyek részéről.

A letartóztatottak között vannak a Morales fiának mondott gyermek szülei is. Az őrizetbe vett személyeket emberkereskedelemmel, összeesküvéssel és az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolják.

Nemrég a február óta pénzmosás és sikkasztás gyanújával letartóztatásban lévő Gabriela Zapata is bevallotta, hogy Evo Moralestől született fia 2009-ben elhunyt.
 A nőt azzal vádolják, hogy befolyásával visszaélve "zsíros" üzleteket kötött az állammal egy kínai nagyvállalat helyi vezetőjeként.

Evo Morales, a radikális latin-amerikai baloldal képviselője 2006-ban került hatalomra a szegény néprétegek és az ország lakosságának többségét alkotó indiánok támogatásával. Az ország első indián elnöke nem házas, de van egy lánya és egy fia két különböző kapcsolatából.