Tunéziai éhségmenet

Az AFP helyszíni tudósításában megszólaltatja a nyolc órán át tartó "csendes" tüntetés néhány résztvevőjét, akik az ország egyik legelmaradottabb tájékáról érkeztek a fővárosba. Eddig a munkanélküliek hiába követelték helyzetük rendezését a regionális kormányzóságtól, soha semmiféle reakciót nem váltott ki a megmozdulás - mondta a francia hírügynökségnek egy huszonöt éves fiatalember, hozzátéve: ebből következően hasznosabb egyenesen a központi hatóságokhoz fordulni.

A békés demonstrációt az év elején erőszakba is torkolló, szociális indíttatású tüntetéshullám előzte meg. Az észak-afrikai országban a tüntetőket a nagyarányú munkanélküliség miatti elégedetlenség vitte az utcákra. A fővárosban akkor a demonstrálók több csoportja kifosztott több boltot és egy bankfiókot. Emiatt a kormány január 22-én tíznapos kijárási tilalmat is elrendelt.

Gafsza városában ugyanakkor meglehetősen ellentmondásos helyzet alakult ki, mivel ez stratégiai körzetnek számít foszfátbányái miatt, mégis az ország e vidéke az egyik legelmaradottabb, lakossága a legszegényebb körülmények között él.

Tunéziát az elmúlt években amúgy is megtépázták a politikai események: Zin el-Abidin ben Ali egykori államfő 2011-es elűzése óta a demokratikus átalakulás egyik mintaországának számít. Bár az arab tavasz indította felkelések sorozatát az országnak sikerült átvészelnie, a fiatal demokrácia működését beárnyékolja a munkanélküliek magas száma, a szegénység és a társadalmi kirekesztés. Emellett 2011 óta az országban több véres terrormerénylet történt.

Habíb Eszid miniszterelnök a mostani szociális természetű megmozdulásokra válaszul türelmet kért a lakosságtól. Korábban a "fejlődés új modelljének" megteremtését hirdette meg, amely figyelembe venné a különböző országrészek eltérő fejlettségi szintjét, és szándékai szerint a "társadalmi igazságosságon" alapulna.