Új őrület: rúdtánc-tábor gyerekeknek

Hallottunk róla, hogy már egy ideje az utcalányok diktálják a divatot az öltözködésben. De hogy most már a táncban is! 

Ezúttal azonban már kisiskolás korban elkezdenék a lányok félrenevelését. Nyári táborral, 7 éves kortól. Persze, jó testmozgás, kellőképpen lefoglalja a kicsik felesleges energiáit, de miért nem volt jó a balett, az akrobatika vagy a néptánc? Miért kell olyan tornát végezniük, amitől a mozgás tekintetében nem egy kecses, vagy hagyományos példaképet szereznek, hanem egy kihívó, testét pénzért áruló nőszemély példaképét?
 
Távol álljon tőlünk a moralizálás. A gyermekeknek valószínűleg ez egy mókás tűzoltó-nénis játék. És amíg az is marad, addig tulajdonképpen semmi gond nincs vele. Kis idő után azonban példaképpé válik, és kisgyermekkorban nagyon fontos, milyen példaképeket, milyen perspektívákat tárunk elé, milyen hangulatot teremtünk a gyermek köré. És így a rúdtánc-tábor nem önmagában veszélyes, problematikus, hanem kitekintve országunkba, milyen táncokat lehetne még ajánlani gyermekinknek, elszomorító, hogy éppen ez marad kínálatban. Rengeteg olyan táncolási lehetőség van a legifjabbak számára is, ami értékeket is hordoz magában a testmozgás mellett.
 
Távol álljon tőlünk a moralizálás. De a rúdtáncot tanuló gyerekek milyen órákon fognak felnőni? Ahol az ún. „adatközlő” videókat nem a 20. század eleji szépen öltözött nénik és bácsik fekete-fehér filmfelvételei jelentik, vagy az őróluk és népszokásaikról, értékrendjükről, szép szerelmükről szóló népdalok, szájhagyományok, hanem a neonfényű bárok homályos füstjében majd’ meztelen, rúdon kígyózó utcalányok, akik annál sikeresebbek, ügyesebbek, minél több pénzt dugdosnak húsos ujjaikkal fehérneműjükbe a megtört életű kaszinó-kanok.
 
 
Távol álljon tőlünk a moralizálás. De ha már ilyen szép tánc-örökségünk van, ami egyben az igazán kimerítő testmozgás mellet ideális társaságot is ad (ezt mindenki tudja, aki kisiskolás, óvodás korától együtt táncolva nevelkedett csoporttársaival: életének talán legjobb társasági élményeit ez határozta meg), sőt, még tiszteletre, szép kiállásra és tudatosságra is nevel, akkor miért választjuk a puszta testmozgást, és ha bármilyen értéket, hát az utcalányok értékrendjét kultiváló „rúdfitnesz”-t? 
 
[[nid:169437]]