Újabb jobbikos kör alakult Angliában

A délnyugat-angliai Bristol városában közel félmillió ember él, London után ezt tartják a második „legmagyarabb” városnak az Egyesült Királyságban, de hogy pontosan hány ezer hazánkfia él és dolgozik itt, arról csak találgatások vannak.

Az Alfahír tavaly nyáron adta hírül, hogy a brit fővárosban a Jobbik baráti kört alapított. Szávay István, a párt alelnöke akkor úgy fogalmazott, a nyugat-európai építkezés célja, hogy a külföldre szakadt magyarságnak eljuttassák a hírt:

„van egy magyarországi párt, amely nem mond le róluk, és tudjuk, hogy nem kalandvágyból hagyták el a hazájukat”.

Portálunk megkereste a helyi szervezéssel megbízott Bagarus Ferencet, aki tíz éve él a szigetországban, ezalatt aktívan segítette az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesület (ARKME) és a Magyar Magvető nevű civil szervezet munkáját. Magyarországon vendéglátósként és tanyagazdaként dolgozott, valamint Bács-Kiskun megyében sokat tett a cserkészmozgalom népszerűsítéséért a fiatalok körében. Jelenleg sofőrként keresi kenyerét hazájától mintegy kétezer kilométerre. A Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz 2006-ban csatlakozott, 2014-ben szavazatszámláló volt a londoni nagykövetségen.

Az Alfahír megkeresésére Ferenc elmondta, valódi kihívás lesz a nem kis létszámú Bristol-környéki magyarság összefogása, akik „árva gyerekként” élnek szétszóródva a szigetország dél-nyugati csücskében. Úgy látja, a kivándorolt magyarok többsége a kinti keresetük feléért-harmadáért gondolkodás nélkül visszatérne hazájába, ha a szakmájában tisztes megélhetési lehetőségek lennének.

A helyi magyarságról szólva elmondta:

„Kevés kivételtől eltekintve az itt élők segítik egymást, lehet számítani a másikra. Én nem tapasztaltam azt a széles körben elterjedt vélekedést, hogy a magyarok csak széthúznak és kihasználják egymást. Előfordul ilyen is, de mi a pozitív példákra koncentrálunk, és a Jobbik Bristoli Baráti Körén keresztül ezt szeretnénk szervezettebb formában képviselni.”

A bristoli a Jobbik hatodik külföldi szervezete, az alakuló ülést Bencsik János, a párt Nemzetpolitikai Kabinetének alalenöke vezette le. Bencsik portálunknak elmondta, a világ bármely pontjáról lehet jelentkezni, baráti körök pedig ott alakulnak, ahol legalább tíz fő jelzi részvételi szándékát.

T.T.