Újabb vezéráldozattal nyugtatná le a pedagógusokat a kormány

Hoffmann Rózsa után Czunyinét is bedarálta az oktatáspolitika. A személyi változás önmagában azonban aligha lesz elegendő.

Balog Zoltán jelezte: a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülését már Palkovics László vezeti majd.

Czunyinénak azért nem kell közmunkára jelentkeznie. A jövőben

kormánybiztosként a digitális tartalomfejlesztésért felel majd.

A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: a kormányfő, akivel a változtatásokról egyeztetett előző nap, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt, ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon.

Balog Zoltán jelezte: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem szűnik meg, de átalakul.

Az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak

- mondta, hozzátéve, hogy várhatóan szeptembertől olyan kerettel rendelkezhetnek majd, amely a kisebb beszerzéseket lehetővé teszi számukra. Átgondolják a minősítési rendszert is - jelezte.

A kormány korábbi merev elutasító álláspontja, (melyet kifejezetten pökhendi nyilatkozatokkal is tetéztek) valamelyest puhulni látszik. Ám, a jelek szerint a korábbi stratégiát nem adják fel: ahogyan annak idején Hoffmann Rózsát, most Czunyinét áldozzák be, ezzel jelezve „kompromisszumképességüket”. Az államtitkár bukásának fő oka minden bizonnyal a miskolci Hermann Ottó Gimnáziumból induló tiltakozási hullám, majd a szerdai több ezres tüntetés.

Ennyi nem elég

Az ellenzék szerint azonban ez önmagában nem jelenthet megoldást. A DK egyszerűen csak „a kuplerájban végrehajtott bútorcserének” nevezte a váltást, de nem elégszik meg Czunyiné menesztésével a Liberális Párt és az Együtt sem.

A Jobbik szerint, „ha a személycsere nem jár szakmai változtatásokkal is”, akkor nem fogja megoldani az oktatás problémáit. Dúró Dóra szombati közleményében emlékeztet: 2013-ban még azzal érvelt a minisztérium, hogy a köznevelés irányításának feladata egész embert kíván. Úgy látszik, mára nem tartják ilyen fontosnak ezt a területet, hiszen ismét a felsőoktatással közös vezetés alá helyezik – mutat rá.

A politikus szerint

az Orbán-kormány oktatáspolitikája megbukott.

Szavai szerint ez „tetten érhető a tanárok és a diákok túlterheltségében, a Klik működésképtelenségében, a tankönyvpiac korábbi értékeinek tönkretételében, a társadalmi különbségek növekedésében”. „Gyakorlatilag nincs olyan területe a köznevelésnek, amelyben sikeresnek lenne nevezhető az elmúlt öt év.” – összegez az Országgyűlés oktatásért is felelős Kulturális Bizottságának jobbikos elnöke.

A Jobbik mindezek miatt

"valódi nemzeti konzultációt" indít az oktatásról is,

hogy a szakma bevonásával, az emberek véleményének ismeretében tudjon felkészülni a programalkotásra, és a 2018-as választásokon a Fidesz váltópártjaként megalapozott programmal álljon a választópolgárok elé – áll a közleményben.