Ukrajna nyugati segítséggel megépíti Európa legnagyobb atomerőművét

Ukrajna nyugati segítséggel megépíti Európa legnagyobb atomerőművét

A tervek szerint a lengyel határtól mintegy 180 kilométerre fekvő Hmelnickij atomerőműben további négy atomreaktor blokk épülhet. Az építkezés már idén elkezdődik.

Ukrajna már az idén megkezdi a legnagyobb európai atomerőmű építését a lengyel határtól mintegy 180 kilométerre fekvő Hmelnickij városnál - jelentette be hétfőn Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter az MTI beszámolója szerint.

A tervek szerint a Hmelnickij atomerőműben további négy atomreaktor blokk épül nyugati segítséggel. Az erőmű meglévő két blokkja egyenként 1000 megawatt bruttó teljesítményű szovjet tervezésű reaktorral rendelkezik.

A Hmelnickij atomerőmű Ukrajna négy atomerőműve közül a legkisebb.

"Hat reaktoros kapacitásával pedig ez lesz a legnagyobb Európában, és még a zaporizzsjai atomerőműnél is nagyobb teljesítményű"

- mondta az energiaügyi miniszter.

Az építkezés a tervek szerint idén kezdődik. A hármas és a négyes reaktor szovjet tervezésű, VVER-1000 típusú lesz, a további kettő pedig az amerikai Westinghouse AP-1000-es reaktorával épül meg.

Az erőmű az épülő négy reaktorral együtt összesen több mint 6200 megawatt teljesítménnyel rendelkezik majd.

A miniszter elmondása szerint a bővítés kompenzálja majd az elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű kapacitását.

Az orosz-ukrán háború közel két évvel ezelőtti kezdete előtt Ukrajna villamosenergia-termelésének több mint 50 százaléka nukleáris energián alapult. Kijev rendszeresen exportálja az Európai Unióba a felesleges villamos energiát.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelő sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én. MTI/AP/Efrem Lukackij)