Mészároséknak milliárdokat hoztak a szabálytalannak ítélt beszerzések

Mészároséknak milliárdokat hoztak a szabálytalannak ítélt beszerzések

Mészáros Lőrincék a már megítélt 240 milliárd forintból 70 milliárd forint értékben kaptak építkezéseket a víziközmű-projekt keretében – írja a 24.hu. A 420 milliárdos keretösszegű programnál az Európai Unió szabálytalanságokat talált, ezért a megítélt támogatásból 60 milliárd forintot bukhat az ország. A fejlesztések viszont nem állnak le, de a hiányzó összeget az adófizetők pénzéből kell pótolni.

A lap közérdekű adatigénylés után tudta meg, hogy a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) 2016 végén melyik vállalkozásoknak ítélte a beszerzéseket. Az ország 6 régiójában, 70 milliárd forintos projektekről volt szó, régiónként 4 győztessel. A Mészáros és Mészáros Kft. az Euroaszfalttal közösen 17 szerződést köthetett az NFP-vel 70 milliárd forintra.

Szabálytalanságok

Az uniós revizorok a vizsgálatok során arra jutottak, hogy a 24 győztes pályázó közül csak 4 adott be érvényes ajánlatot, ami súlyos szabálytalanságnak minősül. Az auditorok szerint gyakorlatilag nem működik az érintett források felhasználásának ellenőrzésére létrehozott állami rendszer.