Varga Mihály szerint nem gyengülnek a határon túli közösségek, ha elcsábítjuk a dolgozóikat

A Kormány szerint még nem jött el a beavatkozás ideje.

Vendégek

A nemzetgazdasági miniszter a múlthéten a Heti Válasznak adott interjújában fogalmazott úgy, hogy a magyar gazdaságban tapasztalható munkaerőhiány miatt vendégmunkásokra lehet szükség.

Lapunk hétfőn egy békásmegyeri sajtótájékoztatón kérdezte a tárcavezetőt, aki hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nem célja, hogy munkaerőt szippantson be külföldről, a hazai 250 ezres munkanélküliséget foglalkoztatnák inkább. Varga Mihály megoldásként az átképzést nevezte meg.

Csakhogy hazánkban jellemzően a magas és az alacsony képzettséget igénylő munkakörökben tapasztalható üres állás, így fordulhat elő, hogy informatikusból, mérnökből ugyanúgy kevés van, mint takarítónőből. A betöltetlen pozíciók eloszlása országon belül is aránytalanságot mutat, a nyugatra tartó migráció a határokon belül is megfigyelhető.

Varga Mihály közölte, a kormány becslései szerint már most is több tízezer határon túli, de magyar állampolgársággal rendelkező honfitársunkat alkalmazzák az anyaországban. Áttelepülésüket azzal is magyarázta a fideszes politikus, hogy nagy könnyebbséget jelentett, hogy nekik nem kellett a külföldiekhez hasonlóan regisztrálniuk.

Elmondta azt is, hogy az elmúlt években több százezer állampolgársági kérelmet bíráltak el a hatóságok,

"ennek mi örülünk, mert az a cél, hogy a határon túli magyarokban is megerősödjön az anyaország iránti kapcsolat, erősebbé váljon a közösségünk"

- fogalmazott.

Viszont ezzel az átcsábítással tovább erősödhet az asszimiláció az elszakított területeken. Tehát kíváncsiak voltunk arra, hogy az Orbán-kormány érdekelt-e még a határon túli magyar közösségek erősítésében?

Természetesen - válaszolta Varga Mihály, de

"ha ezt ők úgy érik el, hogy Magyarországon vállalnak munkát, akkor ezzel szerintem semmi baj nincsen, ezen keresztül is tudjuk a közösségeket erősíteni"

- vélekedett a miniszter.

Varga Mihály elmondta azt is, hogy a kabinet szerint egyelőre még nem jött el az a pont, amikor be kellene avatkoznia a magyar munkaerőpiacon, ugyanakkor, azokkal a munkaadókkal, akik nem tudják itthonról betölteni az üres pozícióikat, mint munkaügyi partner, az állam egyeztetésekbe kezd, és megpróbál segítséget nyújtani a számukra.

Az érzelmek viharában

A sajtótájékoztató apropóját egyébként a békásmegyeri piac és környéke felújítása szolgáltatta. Varga Mihály bejelentette, hogy a kormány további 3,5 milliárd forinttal támogatja a beruházást, amely összeget Bús Balázs, a III. kerület fideszes polgármestere meg is köszönt.

 

A kerületvezető viszont már szótlan maradt, amikor a Vizoviczki Lászlóval való kapcsolatáról kérdeztük. Arra sem kívánt válaszolni, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha Vizoviczki bárjában esetleg rejtett kamerás felvételek készültek a látogatásáról.

 

Bús Balázsnál viszont közlékenyebbek voltak a piacon működő vállalkozók. Lapunk nem reprezentatív kutatásából az derült ki, attól tartanak, hogy a költözés miatt elveszítik a törzsközönségüket, és így a bevételüket is. Értetlenségüket fejezték ki az új piac alá tervezett 190 férőhelyes mélygarázs kapcsán is, lapunk tudósítójának arról beszéltek, hogy felelőtlenségnek tartják egy olyan helyen a föld alatt építkezni, ahol a Duna áradása miatt gyakran még a buszközlekedést is kénytelenek elterelni.