Megosztottság helyett egy közösséget építene egy olyan településen, melyet eddig nem képviselt senki

Változást akarnak Dél-Békésben, elég volt a fenyegetettségből és a szegénységből.

Őszintén szólva azzal a ténnyel is nehéz mit kezdeni, hogy hazánkban (az Európai Unió egyik tagállamában), 2017-ben élnek olyan állampolgárok, akiket a hatalom zsarol az 57 ezer forintos közmunkával. Amennyiben nem úgy cselekednek, ahogy azt a polgármester megkívánja, ugrik a közmunkaprogram. Amennyiben olyat tesznek, ami nem tetszik a polgármesternek, elveszítik a megélhetésüket - azt az 50-60 ezer forintot, ami pont arra elég, hogy konzerválja a fővárosban nehezen értelmezhető kilátástalanságot.

Ezt a nehéz helyzetet csak tovább súlyosbítja, hogy Békés megye sínylette meg leginkább a rendszerváltoztatást - hatásai még most is érzékelhetőek. Hazánkban ebből a térségből vándoroltak el a legtöbben - így a települések szépen elöregednek, és végül elnéptelenednek.

„Változás kellene Békésben!"

- köszöntötte az a végegyházi nő a község piacterén Vona Gábort, a Jobbik elnökét, aki néhány perccel korábban lapunknak mesélt a helyi viszonyokról.

A településen azután kellett választást kiírni, hogy az előző polgármester, Varchó István Gyula tavaly decemberben elhunyt. A független, de fideszes kötődésű polgármester megcsinálta azt, hogy a 2014-es országgyűlési választási kampány során kirúgatott egy hölgyet, aki az önkormányzat konyhájában dolgozott, azzal indokolva, hogy a Jobbiknak gyűjtött ajánlásokat.

"Sokan még mindig nem merik errefelé felvállalnia, hogy jobbikosok, aki itt nem fideszes, az retteghet, hogy kiesik a közmunka-programból"

- folytatta a beszélgetőtársam (ehhez muszáj hozzátenni, 2014-ben így is a Jobbik kapta a településen a legtöbb szavazatot).

Dél-Békésben, a fideszes Simonka György szűkebb pátriájában nincs túl sok lehetőség, aki tud, az elköltözik, vagy ingázik, ugyanakkor ipar legközelebb csak Orosházán van - a falvakban pedig többnyire marad a közmunka, és a függés a polgármestertől.

Ugyanakkor, és ez valóban szembeötlő, a porták túlnyomórésze tiszta, a köztereken a gyep és a növényzet rendezett. „Ez is a közmunka eredménye” - válaszolja észrevételünkre a hölgy. Azonban errefelé egészen mást jelent közmunkásnak lenni, mert így foglalkoztatják az embereket a rendőrségen, a közintézményekben, könyvtárakban, vagy akár rendezvényszervezőként is.

Megtudtam, hogy adminisztrátorként - minden pótlékkal együtt - havonta alig 60-65 ezer forintos fizetést kap a munkája után. De legalább - kapcsolódik be a férj - a három gyerekből kettő egyetemre jár, az egyik Debrecenbe, a másik Szegedre - nekik így több lehetőségük lesz.

"Minket viszont nem képvisel senki, és mi sem tudjuk képviselni magunkat".

Vona Gábor látogatása a választási kampány része - egyfajta utcafórumot szervezett a Jobbik, ahol nemcsak a legerősebb nemzeti párt elnökével, de természetesen Vajda Norbert polgármester-jelölttel is szót válthattak az érdeklődő végegyháziak.

A jobboldalai ellenzék vezetője először is leszögezte a legfontosabb ismérvét a jobbikos településvezetőknek: "nem lopnak". Vona Gábor két célt nevezett meg, amelyet egy közösség számára biztosítani kell, közbiztonság és létbiztonság. Azaz

"legyen kenyér az asztalon, és azt a kenyeret ne vegye el senki idegen az asztalról"

– hangsúlyozta.

Cáfolta azt a Fidesz által terjesztett fenyegető híresztelést, miszerint az hátránynak számít, ha ellenzéki a polgármester. Ezzel szemben Vona két fajta vezetőt tart számon, alkalmas ("aki tehetséges, rámenős"), és alkalmatlan ("aki tejbe tök"). Azt ugyanakkor megígérte a község lakóinak, hogy ezentúl "nem lesznek egyedül", Vajda Norbert megválasztása esetén mindössze egy telefonhívásra lesz egy parlamenti frakció, illetőleg az ellenzék vezető ereje.

Persze lehet, hogy csak számomra tűnt meglepőnek, és ezért utólag is elnézést kérek, de a helyiek naprakészek voltak a közélet történéseivel kapcsolatban, egyben konkrétan megnevezték azokat a pontokat is, ahol mindenképpen segítségre szorul Dél-Békés: az egészségügyi ellátás színvonalának emelésére, az elvándorlás megállítására, illetve a munkahelyek létrehozására, és tisztességes bérszínvonalra lenne kiváltképp szüksége a térségnek. (És Végegyházáról üzenem Fejérbe - ide is elért Mészáros Lőrinc hirtelen gazdagodásának híre).

Miközben a helyiek kihasználták, hogy egy országgyűlési képviselővel beszélhetnek személyesen, szóba elegyedtem egy korábbi cigány kisebbségi képviselővel is. Ő is egyetértett abban, hogy változásra van szükség - elmondta, hogy a közbiztonság romlása mögött szintén a szegénység húzódik meg. Neki a veje külföldön dolgozik, másfél milliót keres kint, míg ő most a 22 ezer forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatásból él.

Vajda Norbert az Alfahírnek egyébként szintén arról beszélt, hogy elsőként a község közbiztonságán kell javítani: mert ez alanyi jogon jár minden embernek. Elmesélte, hogy 10 éve megoldatlan probléma például a lótartás kérdése: az állatok szabadon kószálnak a városban, és azt sem lehet tudni, hogy kik a tulajdonosok. Képzettebb, és intenzívebb mezőőrségben gondolkozik, és kiépítené a kamerarendszert is (ahol van, sok helyen csak utcadísz).

„ezek könnyedén megoldható dolgok, csak oda kell állni”

- értékelt.

A létbiztonságra vonatkozó kérdésekre is konkrét elképzelésekkel felelt: önkormányzati kisboltokat nyitna, visszaszerezné a közösség számára, és termelne Végegyháza 50 hektáros termőföldjén (ezzel új és értékteremtő-munkahelyeket hozna létre), és pályázati pénzekből hasznosítaná azokat a telkeket, ahol most romos épületek állnak.

"A jelenlegi vezetés a folyamatos fenyegetésből élt, mi viszont a megosztottság helyett egy közösséget akarunk építeni"

- üzente Vajda Norbert.