Veress Áron, akinek nem vizsgálják a tagkönyvét

Farkas Gergely, a Jobbik képviselője továbbra is arra kiváncsi, ki a Fidesz Ifjúsági Tagozatának az elnöke.

Mint emlékeztettet, a Fidesz Veress Áron esetével egy hazugság spirálba navigálta magát, és egyelőre nem látjuk, hogy annak mi lesz a végkifejlete. Ez volt a múlt hét botránya - tette hozzá.

Magyarország második legerősebb pártjának fiatal politikusa felhívta a figyelmet: a Fidesz miközben azt állította, hogy már két éve kizárta a soraiból a pénzhamisítási botrányba keveredett Veresst, számos dokumentum, újságcikk, felvétel és Facebook-bejegyzés bizonyítja ennek ellenkezőjét – tette hozzá.

Még az elmúlt hónapokban is készült olyan felvétel, amelyen a Fidesz IT vezetőjeként szerepelt együtt kormánypárti politikusokkal az ifjú Veress, többek között Gulyás Gergellyel, az Országgyűlés alelnökével szerepelt a médiában.

Minden ilyen alkalommal Veress Áron a Fidesz IT elnökeként lett bemutatva – hangsúlyozta a Jobbik országgyűlési képviselője.

Farkas Gergely szerint az is kiderült, nemcsak a Fideszt verte át Veress, hanem az Európai Néppárt Ifjúsági Tagozatának is hazudott. Ugyanis a Fidesz IT az Európai Demokrata Diákszövetség (EDS) tagszervezete, és az EDS honlapján Veress, mint a kormány ifjúsági elnökeként szerepel.

Farkas Gergely beszámolt arról is, hogy néhány nappal ezelőtt lapunk ugyan megkereste a Diákszövetséget, hogy mégis mit tudnak arról, ki a magyarországi tagszervezetük elnöke, de válasz helyet inkább azt tapasztaltuk, míg péntek reggel még Veress Áron volt a tagozat vezetője, péntek este már nem szerepelt a neve a magyar szervezet elnöki tisztségében.

Azért is fontos kideríteni, hogy ki a Fidesz IT elnöke, mert komoly kérdéseket szeretnénk neki feltenni – folytatta Farkas.

Kíváncsiak vagyunk a Fidesz IT jelenlegi vezetésének véleményére, mégis miként látják Veress ügyét? Hiszen komoly aggályok merültek fel az ártatlansága kapcsán:

Miért ment el pénzt váltani abba a kései órában a Keleti pályaudvarhoz?

Miért nem egy hivatalos pénzváltónál próbálkozott, miért egy mit sem sejtő embernél érdeklődött?

Miért próbált elmenekülni, amikor kiderült, hogy a nála lévő száz eurós hamis?

A Jobbik kíváncsi, hogy lefolytatott-e már a Fidesz olyan vizsgálatot, amely kiderítette volna, érintett-e az Ifjúsági Tagozatban más személy is ebben cselekményben? Az is jogosan felmerült sokakban, hogy ebből a pénzből jutott-e a Fidesz IT tagozatának is, vagy pedig ez Veress Áron magánakciója volt, hogy csak az ő zsebét gazdagította az innen származó jövedelem.

Farkas figyelmeztettet: a pénzhamisítás tipikusan olyan bűncselekmény, amit nem egyénileg követnek el az emberek, hanem bűnszervezet tagjaként.

A jobbikos honatya kijelentette: továbbra sem látjuk, hogy a Fidesznél mi a helyzet, ki az Ifjúsági Tagozat elnöke, és elég nagy fejetlenségre utalna az, ha Veress két évvel ezelőtti leváltása ellenére a kormánypárt nem jutott volna el addig, hogy új elnököt válasszon meg, az utánpótlást biztosító fontos szervezet élére.

Ilyen, mikor Gulyás Gergely improvizál

Kiderült-e már, hogy ki a Fidesz IT elnöke? – kérdeztük Gulyás Gergelyt egy egyébként kevésbé izgalmas sajtótájékoztatón, amelyen a Fidesz-frakció hétfői munkájáról számolt be.

Igen, erről a Fidesz kiadott egy közleményt pénteken, 2013-ban volt egy alapszabály-módosítás- és onnantól kezdve bármelyik tagozati vezető megbízatást csak a Fidesz elnökétől kaphat – válaszolta a kormánypárti politikus.

De hogy ki az elnöke, azt tudjuk?

Miután a közleményben az is benne szerepel, hogy a nyolc tagozatnál egyetlen egy esetben sem kapott senki tagozatvezetői megbízatást, így pillanatnyilag egyik tagozat vezetőjének sincs vezetője.

És azt nem tudja, hogy az EDS miért tudta még azt pénteken is, hogy Veress az elnök?

Ezt tőlük kellene megkérdezni (megtettük, eredmény nélkül – a szerk.). Mondom, a helyzet jogilag elég világos, és a 2013-as kongresszus módosította az alapszabályát. Eszerint ettől kezdve a tagozatok vezetői a párt elnökétől kapnak megbízatást a tagozat vezetésére. Ilyen megbízatást Veress nem kapott.

És Veress meddig volt az IT elnöke?

Miután az ő esetében a Fidesz tagsága megszűnt 2012-ben, ezért aki nem tagja a Fidesznek, nem tagja a tagozatnak sem.

Csak ugye készült olyan felvétel, amelyen Veress, mint az IT elnökeként pózol Ön mellett?

Ezt a nyilvánosság előtt is elmondtam, nekem arról nem volt tudomásom, hogy őt kizárták a Fideszből, tehát ilyen értelemben tagnyilvántartással eddig sem jártam ilyen rendezvényekre, ezután sem fogok.