Veszélyben a betegellátás? Egy hónap alatt 30 milliárddal nőtt a kórházak adóssága

Veszélyben a betegellátás? Egy hónap alatt 30 milliárddal nőtt a kórházak adóssága

Összesen 258 intézménynek van tartozása. Február végén a modellváltó orvosi egyetemi klinikákkal együtt a kórházak tartozása elérte a 110 milliárd forintot.

Február végén 88,4 milliárd forint volt a kórházak adóssága, ami a modellváltó orvosi egyetemi klinikákkal együtt eléri a 110 milliárd forintot – számolt be az Economx a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataira hivatkozva.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a lapnak elmondta,

egy hónap alatt ez közel 30 milliárd forintos emelkedést jelent a január végi 67,6 milliárd forinthoz képest.

A négy modellváltó orvosegyetem tartozása 18,7 milliárd forint volt február végén.

Mint írják, az adatszolgáltatásra kötelezett 560 intézményből valamennyi teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét. Ebből kiderült,

összesen 258 intézménynek van tartozása, aminek legnagyobb része a szállítók-szolgáltatók felé van, mintegy 83,2 milliárdot tesz ki az összeg.

A kórházak közel 0,8 milliárd forinttal tartoznak az államnak.

A kórházi leállások 10-15 százalékában az eszközhiány áll

– fogalmazott Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) igazgatója az Economxnak. Hozzátette: a helyzet nem fog javulni, ha az adósságokat nem rendezik, sőt inkább romlani fog.

Magyarország átlagon alul teljesít az Európai Unióban az egészségügyi ágazat humánerőforrás-ellátottságában, amit a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi jelentése is megemlíti - jegyzi meg a lap.

(Címlapkép: Az Ajkai Magyar Imre Kórház megújult infektológiai épületének egyik kórterme az átadás napján, 2023. június 30-án. A beruházás eredményeként az osztály 30 betegágyán az ellátás korszerűbbé, komfortosabbá válik. MTI/Katona Tibor)