Veszélyben Prigozsin? Putyin nem rúgta ki az orosz védelmi minisztert és a vezérkari főnököt

Veszélyben Prigozsin? Putyin nem rúgta ki az orosz védelmi minisztert és a vezérkari főnököt

Szergej Sojgu és Valerij Geraszimov menesztése volt Prigozsin feltétele, hogy a Wagner zsoldosvezér és hadserege ne szállja meg Moszkvát.

A Kommerszant úgy értesült, hogy a Putyin elnök által lázadásnak nevezett szombati Wagner-akció után Jevgenyij Prigozsin továbbra is vizsgálat alatt áll.

A zsoldosvezért továbbra is hazaárulással és felkelés kirobbantásával vádolják. Ráadásul hétfőn megjelent az ukrán fronton Sojgu, ami azt mutatja, hogy megtarthatta a hatalmát. Ezek szerint vagy minden lap tévedett, amelyik az alkuról írt, vagy a Putyin vezette kormányzat máris kihátrált az alkuból, alig több mint egy nappal azután, hogy annak segítségével sikerült megfékezni Prigozsint.

A Wagner orosz zsoldoscsapat vezetője, Jevgenyij Prigozsin azért mondott le Moszkvába menetelésének tervéről és a hadügyi kormányzat felelősségre vonásáról, mert alkut kötött Vlagyimir Putyinnal. Ennek lényeg, hogy Prigozsin leállítja a főváros elleni hadjáratot, cserébe a hatalom megszünteti az ellene folyó eljárást, és lemondatják Szergej Sojgu védelmi minisztert, valamint Valerij Geraszimov vezérkari főnököt az utánpótlás folyamatos hiánya miatt és azért is, mert pénteken orosz rakéta találta el a Wagner csapatait.

A lap kommentárja szerint ha az utóbbi helyzet áll fenn, az jó eséllyel azt jelenti, hogy a zsoldosvezér nem lehet biztonságban Putyin szövetségese, Aljakszandr Lukasenka Fehéroroszországában, hiszen aligha valószínű, hogy a belarusz vezetőnek fontosabb Prigozsin biztonsága, mint Oroszország támogatása.

Jevgenyij Prigozsinról azóta nem lehet semmit tudni, hogy visszafordulása után a gépe felszállt az ukrán határhoz közeli Rosztov-na-Donuból.

Címlapkép: MTI/AP