Veszélyben a gyönyörű bánffyhunyadi templom - a kormány mossa kezeit

A földrajzi helyzete és mérete alapján is Kalotaszeg központjának számító Bánffyhunyad közepén áll az a XIII. században épült nagyméretű református templom, amely a segesvári Felvinci mester és Umling Lőrinc keze munkáját dicsérő nagy felületű, változatos mintázatú kazettás mennyezeteiről lett méltán híres és kedvelt állomása a Székelyföld irányába tartó utazóknak. A kalotaszegi hímzett kézimunkákkal (varrottasokkal) gazdagon díszített templombelső sajnos a gyakori beázások miatt

siralmas látványt mutat,

a rendelkezésre álló források pedig pusztán a tüneti kezelést teszik lehetővé, így a kazettás mennyezetek és a falak állaga folyamatosan romlik.

Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke szerint a trianoni békediktátum következtében külhonivá vált magyar közösségek identitásának megőrzése, az asszimiláció megakadályozása szempontjából kiemelt jelentőségű az épített kulturális örökség védelme, különösen az ilyen és ehhez hasonló esetekben, mikor a kizárólag magyarok által látogatott szakrális helyről van szó.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője és a nemzeti párt Egyházügyi Kabinetének vezetője a Jobbik 2010-es Radikális változás, illetve a 2014-es "Kimondjuk. Megoldjuk." című programokra hivatkozva hangsúlyozta, hogy a Jobbik törődik a magyarországi és a határon túli magyar egyházi épületek és intézmények sorsával, akár azok fenntartásáról, akár azok visszaszolgáltatásáról van szó.

Hegedűs Lorántné, az Országgyűlés jegyzője portálunknak kifejtette, nem csak mint magyar országgyűlési képviselő, de mint lelkészfeleség is szívügyének tekinti a bánffyhunyadi református templom ügyét. Emellett építészként vallja, hogy a virágos reneszánszként meghatározott stílus egy valódi hungarikum, nemzeti büszkeségünk, amelynek még meglévő emlékeit különös felelősséggel kell őriznünk.

A kormány nevében az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Rétvári Bence válaszolt. Az államtitkári válasz szerint a 2016. évi támogatásokra kiírt felhívásokra vonatkozó kérelmeket 2015. október 29-ig lehetett benyújtani, a bánffyhunyadi református templom támogatása ügyében azonban nem érkezett kérelem. Azaz a Balog Zoltán református lelkész vezette minisztérium mint Pilátus mossa kezeit, miközben a többségében magyarok lakta Kalotaszegen páratlan kulturális kincsünk állaga rohamos léptékben pusztul.