Vesztésre áll az Iszlám Állam Tikritnél

A Reuters úgy tudja, hogy összesen 30 ezer katonát vontak össze a hadműveletre, az iraki és iráni csapatok már benyomultak a városba.

Az Iráni Forradalmi Gárda erői is részt vesznek a hadműveletekben. Egyelőre csak Teherán küldött csapatokat az Iraki Biztonsági Erők, a kurd pesmergák, és a síita milíciák támogatására. Már a városban zajlanak a harcok. Az Iszlám Állam vesztésre áll.

A Reuters úgy tudja, hogy összesen 30 ezer katonát vontak össze a hadműveletre. Amennyiben sikerrel járnak, úgy az IÁ fővárosának tartott Moszul elleni offenzíva következhet. A mintegy egymilliós lakossággal rendelkező város körül már a pesmergák gyülekeznek.

Az offenzívát vasárnap indította meg az iraki hadsereg Tikrit ellen, illetve a stratégiai fontosságú tartomány, Salahuddin más területein is. Összehangolt támadásról van szó, a hadműveleteket az iraki légierő harci gépei is támogatják.

Az iraki kormány azt közölte, hogy a csapatai behatoltak a városba, bár ezt az információt még más forrásból nem erősítették meg.

Tikrit 130 kilométerre található Bagdadtól és még tavaly nyáron foglalta el az Iszlám Állam. A települést szunniták lakják. Haider al-Ábádi iraki miniszterelnök éppen ezért felhívta a szunniták figyelmét, hogy tegyenek le az Iszlám Állam támogatásáról. Azt ígérte továbbá, hogy a jövőben mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy rendezze az őket ért sérelmeket.

Az IÁ tehát meglehetősen nehéz helyzetbe került. Egyszerre több ponton kénytelenek felvenni a harcot. Bagdadtól északra pedig az Egyesült Államok által vezetett koalíció légicsapásai is folyamatosan gyengítik a csapataikat.

Behatoltak a városba

Az Iraki kormány azt közölte, hogy visszafoglaltak néhány kerületet Tikrit környékén.  

A biztonsági erők beszámolója szerint elfoglaltak két kerületet a Tikriti Egyetem közelében, de benyomultak már a város nyugati részébe is. A Pentagon egyelőre nem támogatja légicsapásokkal a hadműveletet. Ezt amúgy az iraki harci gépek is megoldják jelenleg.