Virágot adott a kormányfőnek, majd letaszította a pulpitusról

A honatya - aki aláírásokat gyűjt a kormány elleni bizalmatlansági indítvány napirendre tűzéséhez - a videófelvételek szerint derékon ragadva megpróbálta lerángatni Jacenyukot a szónoki emelvényről. Ám úriember lévén, előtte még - a jóég tudja, miért -

átadott neki egy csokor virágot.

Az eset pikantériáját fokozza, hogy a kormányfőt arrébb pakoló politikus

az egyik kormánypárt képviselője.

Az államfő mögött álló Petro Porosenko Blokkja és a miniszterelnök vezette Népi Front között soha lángolt igazán mély szerelem, ám az elmúlt időszakban kifejezetten elmérgesedett a két koalíciós erő viszonya. Az eset után egyébként a két frakció tagjai alaposan

össze is verekedtek.

A miniszterelnökre támadó honatyát azért képviselőcsoportja még aznap kizárta soraiból, ez még nekik is sok volt.

Jacenyuk beszédében kijelentette, hogy kész lemondani a kormányfői tisztségről, ha a parlament így dönt. "Magamra vettem a felelősséget a legnépszerűtlenebb döntésekért, amit országunkban senki nem tett meg az elmúlt húsz évben" - szögezte le. Szavai szerint amikor elvállalta a tisztséget, tisztában volt azzal, hogy népszerűsége hanyatlani fog.

A miniszterelnök a várakozásokkal ellentétben nem a hivatalos éves kormányfői beszámolót tartotta meg, hanem a minden héten szokásos, úgynevezett kormányóra keretében beszélt a kabinet munkájáról, és válaszolt a képviselők kérdéseire. Jurij Lucenko, Petro Porosenko Blokkjának frakcióvezetője ezt azzal magyarázta, hogy a kormány első évéről szóló beszámolót írásban 15 nappal korábban kellett volna eljuttatni a képviselőkhöz, ezt azonban a kabinet nem tette meg.

A miniszterelnöki beszámoló alatt különböző parlamenten kívüli politikai erők, köztük a radikális jobboldali Szabadság (Szvoboda) párt a törvényhozás épülete előtt tüntetett, Jacenyuk leváltását követelve.

Egy éve szavazta meg a parlament a kormányprogramot, és eddig bizalmatlansági indítványt nem lehetett benyújtani a kabinettel szemben, most viszont lejárt a kormány "védettségének" ideje. Elemzők a miniszterelnök esetleges menesztésével kapcsolatban az ukrán sajtóban emlékeztettek arra, hogy Joe Biden amerikai alelnök a hét eleji kijevi látogatásakor az államfőt, a kormányt és a parlamentet is együttműködésre szólította fel.