Vizsgálják az Orbánt fenyegető Anonymous-videót

A hatóságok vizsgálják az Anonymous-nak tulajdonított videót, amivel a kormányt és a Fideszt fenyegették meg a hackerek.

Mint ismert, a Daily News Hungary számolt be arról, hogy december 23-án a hírhedt hackercsoport feltöltött a YouTube-ra egy videót, amelyben Magyarországnak és kormányának üzentek. Állításuk szerint több éve figyelik a magyar kormányt, és nem tetszik nekik, hogy diktatúrává változtatják az országot.
 
Az Anonymous szerint a folyamat azzal kezdődött, hogy cenzúrázni kezdték azokat az újságírókat, akik kritizálták a Fideszt. Ezután olyan törvényt hoztak, ami csak akkor engedte volna szavazni az állampolgárokat, ha azok két héttel korábban a szavazás előtt előzetesen regisztrálnak. Valójában ebből a törvényből nem lett semmi sem, mert Áder János közbeavatkozása után az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte a rendelkezést, így a kormány végül elvetette azt.
 
A feltöltött videóban Orbán Viktort az ország „önjelölt királyának” nevezik, aki 175 kilométer hosszú kerítést emelt a déli határra, hogy megvédje az országot az „illegális bevándorlóktól” – vagyis, hogy a „menekülteket” Magyarországon kívül tartsa.
 
A témában itt olvashat többet. 

Kormányzati elővigyázatosság

"Minden terrorfenyegetést komolyan kell venni, még az olyanokat is, amelyeket egyes hírek szerint az Anonymus csoport tehetett közzé nemrég az interneten" - mondta a Magyar Időknek Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Az államtitkár szerint bár a videó nem a hackercsoport hivatalos oldalán jelent meg, nem szabad figyelmen kívül hagyni. Hozzátette: amennyiben bebizonyosodik, hogy komoly a csoport szándéka, a kormány meghozza a szükséges óvintézkedéseket. 

Vagy felfújt lufi?

A Népszabadságnak Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője azt mondta, fenntartásokkal kezeli a támadást bejelentő videót. Az intézet vezetője azt mondta a lapnak, hogy már tudják, honnan küldték a Daily Newsnak írt levelet, erről azonban a rendőrségi nyomozás érdekében nem árult el részleteket.
 
A lap szerint a Nemzeti Kibervédelmi Intézet eddig semmi jelét nem tapasztalta annak, hogy támadás készülne az állami informatikai rendszerek ellen. Bencsik Balázs szerint azonban komolyan veszik a fenyegetést és értékén kezelik, ezért a szükséges mértékig megerősítették a kormányzati rendszerek informatikai védelmét. 
 
A Blikk azt írta, hogy az ügyben egy feljelentés is született: terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetés gyanúja miatt tett egy magánszemély bejelentést a rendőrségen.

Úgy tudjuk, hogy a Daily News Hungary szerkesztőségi e-mail címére december 24-én kapta meg az Anonymous levelét, amelyet változatlan formában közölt az oldalán 2015. december 25-én.
"A levélben nem csatolt videóüzenet volt, hanem a levélben található YouTube linket osztottuk meg az olvasóinkkal, amelyet december 23-án töltöttek fel a videómegosztó oldalra, és jelenleg is mindenki számára elérhető. Természetesen a magyar hatóságokkal mindenben együttműködünk, és a továbbiakban is arra törekszünk, hogy a legismertebb magyarországi angol nyelvű hírportálként Magyarországgal és a külföldön élő magyar közösségekkel kapcsolatos hírekről tájékoztassuk olvasóinkat"
- közölte a  Daily News Hungary.