Jobbik: Politikai sci-fi pár éven belül utolérni Ausztriát

Reális versenyképességi megoldásokat javasolnak.

"A Jobbik újra politikai science fiction-ön kapta a Fidesz-KDNP-t"

-jelentette ki Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján, utalva Orbán Viktor és Matolcsy György Ausztriát 2030-2050-re utolérni szándékozó nyilatkozataira.

A Jobbik szeretné visszahívni a kormányzatot a valóság talajára és érdemben beavatkozni a gazdaság erősödése érdekében.

Javaslatuk három pillére

  • a stratégiai szerződések újra tárgyalása,
  • a béruniós koncepció kiszélesítése,
  • és egy vállalkozásfejlesztési program keresztülvitele.

A Jobbik szerint ezekre támaszkodva lenne képes a magyar gazdaság valóban közelíteni a nyugati átlaghoz.

Z. Kárpát Dániel elmondta, hogy a kormány erősen kozmetikázott statisztikáival ellentétben, ha megnézzük a regionális és nemzetközi statisztikákat, akkor láthatjuk, hogy Magyarország a legutolsók közt kullog bérszínvonal tekintetében.

A képviselő meglepve olvasta az MNB javaslatcsomaga kapcsán, hogy bár korábban nem hallgatott a kormány a Jobbik javaslatára, most már a multikat is bevonná a közteherviselésbe, azután, hogy a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta a 20 ezer milliárdot is meghaladja az az összeg, amit ezek a cégek adózatlanul vittek ki Magyarországról.

De nem csak ez a korábbi jobbikos javaslat szerepel a csomagban, számos a párt által felvetett programpont köszön vissza benne.

Z. Kárpát Dániel például egyértelműen támogatandónak látja a különféle mesterséges megtermékenyítésen alapuló családtámogatási metódusokat, amire a Jobbik már 9 éve próbál forrást szerezni a költségvetési vitákon, de azt a kormány minden alakalommal leszavazta.

A képviselő azonban hiányosságnak rója fel, hogy továbbra sincs átfogó koncepciója a kormánynak az egészségügy és oktatás területén. Ezt jól mutatja az is, hogy 9 évnyi kormányzás után a saját egészségügyi miniszterük állt elő azzal, hogy 1000 milliárdos összegre lenne szüksége a sürgős tűzoltáshoz.

Mindemellett a képviselő egy minden társadalmi csoportot elérő, "itthontartó-hazahívó" családtámogatási rendszert és bérlakásprogramot sürget, ami valódi megoldás lehetne a demográfiai problémákra, a tisztességes bérrendezés mellett.

Ennek érdekében pedig a multicégekkel újrakötött stratégiai szerződésekben kötnék ki a magyar munkavállalókat érintő bérrendezést.

„30 éve szabotáják el a magyar bérek rendezését európai viszonylatban.”

A vállalkozásfejlesztési program keretében a jellemzően forráshiányos, de a magyar munkahelyek kétharmadát biztosító mikro-, kis- és középvállalkozásokkal kötnének stratégiai szerződéseket. Ami a Jobbik szerint szintén lassíthatná a kivándorlási spirált.

A politikai sci-fi ellenében 2030-2050-re nem feltétlen Ausztria szintjét kell utolérni, hanem létrehozni egy olyan szuverén, erős magyar gazdaságot, ami idővel képes lehet akár megelőzni is azt.

(Fotók: Béli Balázs/Alfahír)