Új alkoholstratégia: 21 éves korhatár és eltűnne a fél- és egydecis?

Az alkoholfogyasztás EurópábanAz alkoholfogyasztás EurópábanEgyes italfajták leválasztása a kiskereskedelmi forgalomból, vagy a fél- és egydecis kiszerelésű italok hozzáférésének korlátozása ugyanúgy szerepel az alkoholfogyasztás visszaszorítását célzó itthoni elképzelések között, mint az, hogy a jövőben 21 éven aluli személynek nem lehetne alkoholt kiszolgálni.

Ilyen és hasonló szabályokra azért lenne szükség, mert a WHO alapvetően a fiatalkori ivást akarja visszaszorítani. A felsorolt elképzelések a parlament egészségügyi bizottságában merültek fel, de szóba jöttek a gazdasági reklámtörvény módosításánál is - mondta Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

Véleménye szerint az a szándék, hogy 18-ról 21-re emelik az alkoholvásárlás lehetőségének korhatárát, inkább polgári jogi kérdés. Vojnik azt mondta, a 18 éves korhatár is megfelelő lenne, ha valóban betartanák a törvényeket, és csak nagykorúaknak szolgálnának ki alkoholt.

Ahol már most is tiltanak

Budapest számos kerületében már most is korlátozzák az alkoholárusítást, például éjszaka. A VI. kerületben szilveszter éjszaka kivételével 23 és 6 óra között nem lehet alkoholtartalmú italokat árusítani, de hasonló korlátozás van érvényben négy másik kerületben is.

Az államtitkár azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy a fél- és egydecis kiszerelésű italok hozzáférését korlátozzák, vagy bizonyos italfajtákat leválasztanának a kiskereskedelmi forgalomból. Vojnik szerint ugyancsak korlátozni lehetne az egyes buliitalok fogyasztását, például fiataloknak nem lehetne úgynevezett welcome drinkeket inni. Ahogy vannak drogmentes diszkók, lehetnének alkoholmentes diszkók is - ismertetett egy másik elképzelést az államtitkár. Hangsúlyozta ugyanakkor, nem a kulturált italozást akarják tilalmazni.

VG – barikád.hu

Kapcsolódó cikkek: 
Ha tetszett a cikk, kövesse az alfahir.hu Facebook-oldalát is!

FRISS HÍREK