2011. 02. 09. 18:45

Újabb etnobizniszes botrány: ál-románok befolyásolták az országos választást

Az Országos Román Önkormányzatban az MSZP-s kötődésű, etnobiznisszel vádolt Kreszta Traján kedden újabb négy évvel hosszabbítatta meg elnöki mandátumát. A Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége közleményben tiltakozik, a barikad.hu az ügyben megszóltatta a szervezet elnökét és a Jobbik témáért felelős országgyűlési képviselőjét.

illusztrációA Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége (MRKSZ), mint a 2010. évi kisebbségi választások egyik jelölőszervezete, aggodalommal veszi tudomásul, hogy az Országos Román Önkormányzat régi-új vezetése továbbra sem határolódik el azoktól az ál-románoktól, akiknek jelenléte a román kisebbségi önkormányzatokban sérti a hazai román nemzetiségi közösséget.” olvasható a szervezet keddi közleményben. Mint ismert, Magyarországon 13 elismert nemzeti és etnikai kisebbség van, amelyek többsége az elmúlt hetekben tartott tisztújítást. Ennek menete, hogy az országban működő települési kisebbségi önkormányzatok (ezek a 2010. október 3-i választásokkal egy időben alakultak meg) képviselőket választanak, akik négy évre juttatják mandátumhoz az országos kisebbségi önkormányzat vezetését. Az őszi választásokon - amint arra a Jobbik is több alkalommal felhívta a figyelmet - számos kisebbséghez nem tartozó, jórészt cigány származású egyén alakított fiktív kisebbségi önkormányzatot, amely befolyásolták a szervezetek vezetőinek megválasztását.

Az Országos Román Önkormányzat február 8-án tartotta alakuló ülését, amelyen az említett MRKSZ mellett részt vett a Kreszta Traján által fémjelzett Magyarországi Románok Országos Érdekvédelmi Egyesülete (MROÉE), valamint a Roxin Anna vezette Budapesti Román Egyesület (BRE) is. Az utóbbi két szervezetre már az őszi önkormányzati választások során rávetült az etnobiznisz gyanúja, Szávay István jobbikos képviselő több esetben fel is szólalt a törvénytelenségek miatt, valamint az ügyben büntetőfeljelentés is született. Kreszta Traján egyébként másodállásban az MSZP-s búzaégető, Karsai József alpolgármestere Battonyán, illetve tagja volt az előző ciklusban a békési közgyűlés MSZP-frakciójának is. A keddi alakuló ülés végül az etnobiznisszel vádolt felek győzelmét hozta: a 25 tagú testületben a MROÉE és a BRE 15 helyet szerzett, meghosszabbítva Kreszta Traján elnöki kinevezését. A szavazáson 10 voksot kapott, Jova Éva vezette MRKSZ az alelnök mandátumának meghosszabbítását nem várta meg: kivonultak az ülésről.

Jova ÉvaAz MRKSZ mind a 10 képviselője a leghatározottabban elutasítja és elhatárolódik az etnobiznisz jelenségtől, mindazoktól a támadásoktól, melyek a hazai román nemzetiség önkormányzati autonómiáját veszélyeztetik. Ez a jelenség ellehetetleníti közösségi jogaink gyakorlását, veszélybe sodorja intézményeinket, erodálja nemzetiségi identitásunkat.” - áll az MRKSZ közleményében, amelyben Jova Éváék az eset kivizsgálására kérik a nemzetiségekért felelős magyarországi hivatalos szerveket.

A barikad.hu telefonos megkeresésére Jova Éva elmondta, a választás eredményeként a jövőben olyan ál-románok dönthetnek a magyarországi román közösségek sorsáról, akik nem tagjai e közösségnek, ismeretlenek a román közéletben, soha nem látták őket oktatási- és kulturális eseményeken, vagy más rendezvényeken. Az MRKSZ vezetője kifogásolta, hogy amikor Kreszta Traján jelöltet elnöki programjának bemutatására kérték, azt a jelenlévők 15-10 arányban leszavazták, majd zárt ülést rendeltek el. Jova Éva leszögezte: nem törődnek bele az igazságtalanságba, ha kell Bukaresten keresztül is nyomást fognak gyakorolni a magyar kormányra, hogy rendezze az ügyet, mert a jelenlegi gyakorlat mind a nemzetiségek egészére, mind Magyarország külső megítélésére rossz fényt vett. Az etnobiznisz kapcsán Jova Éva kijelentette: örül neki, hogy végre valaki foglalkozik a problémájukkal, hiszen a kérdést a magyar kormányok – bár tudnak róla – másfél évtizede a szőnyeg alá söprik.

Szávay IstvánAz eset kapcsán megkerestük az etnobiznisz jelenségét a közérdeklődés homlokterébe állító Szávay Istvánt, aki ősszel már felszólította a kormányt, hogy egyeztessen a magyarországi nemzetiségekkel a kisebbségi választási rendszer átalakításáról, sőt, feljelentést is tett, amelynek ügyében a rendőrség először elrendelte a nyomozást, majd végül szankcionálási lehetőség hiányában megszüntette azt. Szávay szerint borítékolható volt a botrány, és a kormány tehetetlenségét bizonyítja, hogy az elkövetkezendő négy évben is olyan személyek dönthetnek a magyarországi nemzetiségek sorsa felett, akiknek semmi közük nincs az adott kisebbségekhez. „Nem fogunk leszállni a témáról, hiszen azt látjuk, hogy napról napra újabb esetek bizonyítják, hogy a helyzet tarthatatlan, az egész etnobizniszes mizéria pedig alapot szolgáltat a környező országok magyarellenes jogalkotásaihoz is” - nyilatkozta Szávay. A jobbikos képviselő emellett megerősítette, hogy a Jobbik a Parlamentben továbbra is követelni fogja a kormánytól a széleskörű egyeztetések megkezdését, hogy a törvény, amely jelenleg „az ügyeskedőknek, tolvajoknak és megélhetési kisebbségieknek kedvez” a jövőben a valódi kisebbségi érdekképviseletet és identitás megőrzést biztosítsa.

Bencsik János

barikad.hu