127 milliót ért az első pókemberes képregény

A várakozásoknak megfelelő áron, 454 ezer dollárért (127 millió forintért) kelt el egy csütörtöki árverésen New York államban az Amazing Fantasy című képregénysorozat 1962 augusztusában megjelent 15. száma, amelyben először lépett színre a Pókember.

Walter Yakoboski 1979-ben szakácsként megkeresett pénzének szinte egészét feláldozva kezdett ritka képregényeket gyűjteni, remélve, hogy gyermekkori szenvedélye egy nap remek befektetésnek bizonyul.

...és milyen igaza lett!

Gyűjteményének legértékesebb darabja az Amazing Fantasy képregénysorozat 1962 augusztusában megjelent 15. száma, amelyben először lépett színre a Pókember. Yakoboski 1980-ban vásárolta meg a füzetet 1200 dollárért. Az annak idején 12 centért árult képregény borítóján Pókember egy gonosztevőt ragad meg egyik karjával, a másikkal pedig hálójába kapaszkodik.

"Ez az első alkalom, hogy tényleg eladok valamit. Harminchat éve nálam van, itt az ideje, hogy megváljak tőle" - mondta az árverés előtt a 60 éves férfi, aki a befolyó összegből néhai édesapja héthektáros Long Island-i zöldségfarmját szeretné megvásárolni.

A dallasi székhelyű Heritage Auctions aukciósház szerint az Amazing Fantasy 15. számából jelenleg 4-5 ezer példány van forgalomban, de Yakoboskié szinte vadonatúj állapotban van.

A szakember szerint 2011-ben egy magángyűjtő állítólag 1,1 millió dollárt fizetett egy majdnem kifogástalan állapotú példányért, ám a Yakoboski tulajdonában lévő füzet 454 100 dolláros leütési ára nyilvános árverési rekordot jelent a képregény esetében. A Pókember alakját Stan Lee és Steve Ditko alkotta meg.

Forrás
MTI