2014. 08. 26. 14:07

18 milliárd forintért vettek maguknak luxusirodaházat Matolcsyék

45,3 millió euró plusz áfáért, vagyis átszámítva közel 18 milliárd forintért vásárolta meg a jegybank az V. kerületi Eiffel Palace irodaházat – írja a hvg.hu.

A Magyar Nemzeti Banké augusztus elején vásárolta meg a Bajcsy-Zsilinszky út 78. szám alatti luxusirodaház, az Eiffel Palacet. A piaci elemzők akkor azt valószínűsítették, hogy a jegybank körülbelül 40 millió euróért, vagyis 11-12 milliárd forintért juthatott hozzá az ingatlanhoz, az MNB azonban az mfor.hu oldallal most közölte, hogy valójában mennyit is költöttek az üzletre.

Az MNB üzleti befektetésként vásárolta meg 45,3 millió euró+áfa összegért a budapesti Eiffel Palace irodaházat annak érdekében, hogy kedvező hatást gyakoroljon az MNB eredményére. Ez azt jelentené, hogy a jegybank bérbe kívánja adni a luxusirodaházat, amelynek legfelsőbb szintjén havi 20 eurós négyzetméteráron lehet üres irodát kibérelni, de ez még nem zárja ki azt sem, hogy az MNB egyes osztályai költözzenek a Bajcsy-Zsilinszky útra.

A lap számításai szerint a 45,3 millió euró plusz áfa július végi árfolyamon 14,1 milliárd forint plusz áfát jelent, vagyis 17,9 milliárdért vásárolhatták meg a szóban forgó irodaházat, 6-7 milliárddal többért, mint amennyit a piacot ismerők tippeltek.

A jegybank korábban 415 millió forintért Tiszaroffon vásárolt egy kastélyt, tavaly év végén pedig az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) nevű érdekvédelmi szervezet korábbi székházát is megvették, sajtóinformációk szerint 450 millió forintért. A négyemeletes épületet idén június 18-án továbbadta saját, újonnan felállított oktatási-tudományos alapítványa, a Pallasz Athéné Domus Scientiae Alapítványnak.

hvg.hu nyomán - alfahir.hu