Orbán: A finn-magyar nyelvrokonság ténykérdés

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyar és a finn nyelv rokonsága történelmi tény, nem pedig véleménykérdés – idézi a finn Turun Sanomat lapot a Nyelv és tudomány blog. A cikk szerint az utóbbi időben Magyarországon többen kétségbe vonták a finnugor nyelvrokonság elméletét.

Tavasszal a magyar parlamentben a finnugor rokon népek napjáról szóló vitában a jobbikos Novák Előd vitatta a magyar és a finnugor népek rokoni kapcsolatát, Z. Kárpát Dániel pedig arról értekezett, hogy a finnugor elmélet „sötét íróasztalok mellett” született. A "nyelvtudományi ezotéria" azonban a kormánypártot is "megfertőzhette": a vitában Németh Zoltán fideszes képviselő kijelentette, hogy „a nyelvrokonsággal kapcsolatban nincs kizárólagosan elfogadott álláspont”, mert a magyar vándorló nép volt, és számos más néppel került kapcsolatba.

Orbán Helsinkiben

Orbán Viktor miniszterelnök és Jyrki Katainen finn kormányfő MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Magyarországon vannak olyan "nacionalista irányzatok", melyek újraírnák a történelmet, és a finnugor nyelvrokonságot a szocializmus idejéből származó kitalációnak tekintik – írja a Nyest. Orbán Viktor Helsinkiben fejtette ki a kérdésről a véleményét, amikor a finn kormányfővel, Jyrki Katainennel találkozott.

Kitaláció?

A liberális véleményformálók legnagyobb bánatára azonban a turáni vérrokonság már nem "tudománytalan kitaláció", hanem egyre több bizonyítékkal megtámasztott tény. A szocializmus idején elfojtott, és szándékosan háttérbe szorított kutatások a rendszerváltás után új erőre kaptak, egyre több érvet felhozva a turáni rokonság mellett. Ez természetesen rettenetesen zavarja a politikai okokból ellenérdekelt, a finnugor nyelvrokonság mindenhatóságát hirdetőket.

A valódi rokonságunkról a kapcsolódó anyagainkban olvashat többet.

Index.hu nyomán - alfahir.hu