A románok fogják gyártani a magyar Hiúz rombolópuskát

Áprilisban került napvilágra a hír, miszerint a 100 százalékban magyar tulajdonban lévő Sero Kft. által kifejlesztett Lynx (Hiúz) GM6 romboló puska sorozatgyártása nem indult el Magyarországon, sőt a licencet a tervdokumentációval egyetemben eladták egy román projektcégnek, amit direkt erre hoztak létre (Criabo Defense & Security).

A hírek alapján ez a cég - szorosan együttműködve nagyobb román nemzeti hadiipari cégekkel - sorozatban gyártaná a fegyvert honi felhasználóknak és exportra. A cég honlapján sehol sincsen feltüntetve a fegyver eredete, inkább saját (román) fejlesztésként van reklámozva. A magyar fegyvertechnológiából így lehet román exportcikk, amit ők majd sikeresen fognak tudni reklámozni, gyártani és eladni a világban.

Alább a Haditechnikai Kerekasztal cikke:

Nemrég jelent meg a hír egy román haditechnikával foglalkozó portálon, hogy egy román cég (CRIABO Defense & Security) megvásárolta a Gepárd GM6 magyar fegyver licencét és közösen több állami fegyvervállalattal belevág a gyártásába. A fegyvert a tervek szerint GM-6 Linx néven fogják piacra dobni. Jelenlegi információk szerint elsősorban exportra szánják, de reménykednek a hazai megrendelésekben is.

A szóban forgó fegyver a Gepárd fegyvercsalád GM6 típusjelzésű tagja. Ez a fegyver képes használni úgy az orosz 12.7mm x 108mm mint a NATO 50BMG (12,7 x 99mm) lőszert. Ehhez elég a cső és néhány alkatrész cseréje. Nagy előnye a többi hasonló fegyverrel szemben a hosszú csőhátrasiklásos rendszer, miáltal a lövés során keletkezett hártalökést sikerül jelentősen csökkenteni. A bullpup elrendezés ötvözése azzal, hogy hordhelyzetben a csövet vissza lehet tolni a fegyver tokjába egyedülállóan kompakt kialakítást eredményez.

A román cég olyan nagy állami vállalatokkal osztja majd meg a gyártást mint a ROMARM (páncélozott járműveket gyárt, mint például SAUR), Cugiri fegyvergyár (elsősorban kézifegyvereket gyártanak, többek közt PSL) és IOR Bukarest (optikai eszközöket gyárt). Ez utóbbi fogja a fegyver számára készíteni az optikát.

Sajnos magyar hírcsatornákból semmilyen információt sem találtunk az üzletről, reméljük, hogy hamarosan egy hazai forrás is nyilatkozik ez ügyben.

kuruc.info nyomán: alfahir.hu