Zsidó óvodába folytak Simor milliói?

Babolygó ÓvodaSimor András volt jegybankelnök lánya, Simor Diána ősztől magánóvodát nyit. Az állami tulajdonban lévő ingatlan vagyonkezelője 2006-tól az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH).

Simor András közgazdászt 2007-ben tette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP-SZDSZ-kormány. Kinevezése után a hazai sajtó hosszasan cikkezett Simor cégügyeiről, ciprusi offshore vállalkozásáról, valamint arról, hogyan tűnt el hirtelen 800 millió forint a bankár vagyonnyilatkozatából.

Simor András 2007 februárjában, egy héttel jegybankelnöki kinevezése előtt az üzletviteli tanácsadással foglalkozó Simor Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezetését átadta lányának, Simor Diánának. A céget később a bankár könyvelőjének cége, a Christ-Invest Kft. vásárolta fel.

Toleranciára és elfogadásra nevelnének

Simor DiánaSimor Diána neve idén áprilisban tűnt fel újra, de nem az üzleti szférában, hanem mint egy magánóvoda jövendőbeli vezetője. Egy hegyvidéki hírportál arról számolt be, hogy a felújítási munkák után szeptembertől újra kinyit a Tamási Áron utcában található egykori ovi.

A Babolygó Óvoda megálmodói „évek óta készülődnek arra, hogy állami és magánóvodai tapasztalataikat, gyerekszeretetüket és lelkesedésüket kamatoztassák egy olyan helyen, amilyet minden gyereknek kívánnának” – olvasható a honlapon.

Az óvoda honlapján Simor Diána elárulja, hogy 28 éves, a diploma után négy évig dolgozott magánóvodában, és régóta dédelgetett álmát váltja valóra. A Babolygó Facebook oldaláról az is kiderül, hogy a gyerekeket többek között nyitottságra és a különbözőségek elfogadására akarják nevelni, ehhez pedig inspiráló, „a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodó, mégis életszerű” környezetet teremtenek.

Honnan a pénz?

Bár az óvoda nem reklámozza magáról, az Alfahír birtokába került tulajdoni lap másolata szerint az érintett ingatlan vagyonkezelője az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A dokumentumból kiderül, hogy a XII. kerületi Tamás Áron utca 41. szám alatt található terület kisajátítás útján 1979-ben került át a magyar állam tulajdonába, ám a vagyonkezelői jogokat 2006 óta az EMIH gyakorolja.

kép

Részlet a tulajdoni lap másolatából

Ez a gyakorlatban a bérleti státusznál szélesebb jogköröket jelent, a vagyonkezelő teljes felelősséget visel az ingatlan állapotáért, hasznosításáért. Hogy az EMIH pontosan milyen feltételekkel kötött szerződést az érintettekkel, azt nem tudjuk. Portálunk szerdán írásban megkereste Simor Diánát a pénzügyekkel és egyéb részletekkel kapcsolatban, de egyelőre nem kaptunk választ.

kép

Az utóbbi években komoly építési munkálatok zajlottak a helyszínen

Bár az sem teljesen világos, hogy az állam milyen célból juttatta óvodához az egyik zsidó egyházat Hegyvidéken, az is érdekes kérdéseket vet fel, hogy egy 28 éves, pályakezdő fiatalnak honnan van elég tőkéje, hogy ekkora vállalkozásba fogjon (csak az építési munkálatok több tízmilló forintos tételt jelenthettek – a szerk.). Nyilván kézenfekvő válasznak tűnik a szülői segítség, ennek alapján viszont nincs kizárva, hogy a 2013 márciusában leváltott jegybankelnök, illetve családtagjai a sajtó rivaldafényétől távol a jövőben újabb vállalkozásokkal tűnhetnek fel.

Bencsik János

alfahir.hu

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
sss
2019. október 14. | 19:11
Ismét elmaradt az ellenzéki áttörés Orosházán.
Ő az a polgármester, aki szabályosan elmenekült kollégánk elől.