Ki is az a Biden, aki Orbánt telefonon hívta?

Egy Izraelt szolgáló amerikai politikus adott utasítást Orbánnak a Jobbik eltüntetésére. Különösek Biden ukrán gázipari érdekeltségei is.

Korábbi sajtóhírek alapján egyértelműnek tűnik, miért indult lejáratóhadjárat a Jobbik ellen. Balczó Zoltán, a párt alelnöke múlt heti sajtótájékoztatóján kijelentette: a globális hatalom számára az a fontos, hogy az MSZP megmaradjon a Fidesz váltópártjának, ezért minden lehetséges eszközt megragadnak, hogy visszaszorítsák a legnépszerűbb ellenzéki párt támogatottságát.



Az elmúlt hetekben több orgánum is beszámolt Orbán Viktor és Joe Biden amerikai alelnök telefonbeszélgetéséről, ami bizonythatja a fenti állítást. Mint ismert, egyes pletykák szerint Biden telefonon gratulált Orbán Viktornak Magyarország 15 éves NATO-tagságához, emellett kiemelte azt is, hogy mennyire fontosnak tartja a Jobbik megroppantását az EP-választások előtt. Az amerikai politikus külön kitért Kovács Béla személyére is, aki a Jobbik magyar-orosz kapcsolatainak kulcsszereplője, ezért Biden fontosnak tartotta, hogy Kovács ne juthasson újabb mandátumhoz.

De ki is az a Joe Biden?

Köztudott: az Orbánt utasító amerikai politikus az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi alelnöke. Több mint három évtizeden keresztül volt Delaware állam szenátora az Egyesült Államok Szenátusában.

Egyetemi pályafutása alapján akár magyarországi köztársasági elnök is lehetne: már elsőéves hallgatóként plágiummal vádolták, mert egy vizsgán egy 15 oldalas cikkből ötöt kimásolt. Politikai ellenfelei rendszeresen támadták ezzel, amire ő azt mondta, "nem volt tisztában az idézeti szabályokkal".

Biden politikai pályafutása 1972-ben keződött, ekkor választották meg először Delaware állam szenátorának. Az ír származású, egyes források által az első római katolikus amerikai alelnöknek nevezett politikus számára azonban tragédiát is hozott ez az év: egy baleset következtében elvesztette feleségét és egyéves kislányát, az eset megingatta vallásos hitében.

Később egy, a Shalom TV-nek adott interjújában már meggyőződéses cionistának titulálta magát, hozzátéve: nem kell ahhoz zsidónak lenni, hogy valaki cionistává válljék. Kiemelte: Izrael az Egyesült Államok legnagyobb közel-keleti szövetségese, emellett azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy fia egy zsidó nőt vett feleségül.

Az interjú során elmondta azt is, hogy 2001. szeptember 11-e óta az amerikai szülők is érezhetik azt, amit az izraeli szülőknek kell; ha iskolába küldik a gyerekeiket, csak imádkozhatnak, hogy ne csörrenjen meg a telefon tragikus hírt hozva.

A politikus egyébként liberális nézeteket vall, fontosnak tartja a környezetvédelmet, az emberi jogokat és a nők elleni erőszak felszámolását, támogatta ugyanakkor 2002-ben Irak lerohanását, mert úgy gondolta, Szaddám Huszein veszélyt jelent az amerikai nemzet számára.

Mindezek alapján jól látható: egy Izraelt szolgáló amerikai politikus adott utasítást Orbánnak a Jobbik eltüntetésére.

Ukrán gázipari érdekeltségek

A múlt héten szárnyra kapott hírek alapján nem meglepő Biden orosz érdekek (és akár a kiváló orosz kapcsolatokkal rendelkező Kovács Béla) elleni harcos kiállása sem: a Wall Street Journal beszámolt róla, hogy az amerikai alelnök fia és John Kerry külügyminiszter fogadott fiának egyik közeli barátja egy ukrán gázipari cég, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja lett.

Az ügy azért keltett feltűnést, mert Biden és Kerry fontos szerepet tölt be az Egyesült Államoknak az ukrán válsággal kapcsolatos diplomáciájában.

A Burisma tulajdonosa Nyikolaj Zlocsevszki, a megbuktatott Viktor Janukovics ukrán elnök környezetvédelemért és természeti kincsekért felelős volt minisztere.

Biden alelnök fia, a 44 éves Hunter Biden májusban lett tagja az igazgatótanácsnak, a cég jogi részlegének vezetőjeként. Az amerikai külügyminisztérium nem kívánta kommentálni az ügyet, Biden szóvivője pedig kijelentette, hogy fia magánemberként, az amerikai kormány jóváhagyása nélkül lett vezető az ukrán cégben.

A cég egyike annak a maroknyi ukrán magánvállalatnak, amelyek együttesen az ország gázkitermelésének valamivel több mint 10 százalékát ellenőrzik, a többi részben vagy egészében állami tulajdonú vállalatok kezében van.

Régóta köztudott, hogy az ukrán válságba több ízben is beavatkozó Egyesült Államok földgázt szeretne exportálni Ukrajnába. John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke nemrégiben azt sürgette, hogy sürgette, hogy Obama a földgázexport haladéktalan engedélyezésével csökkentse "az Egyesült Államok barátainak Oroszországtól való függőségét Európában és szerte a világon". 

alfahir.hu