Gondok a lengyel-ukrán földgázszállításban

Leállt a földgáz továbbítása Ukrajnába Lengyelországon keresztül az év első napjaiban - jelentette be a Gaz System lengyel gázvezeték-üzemeltető.

A lengyel cég ezt azzal magyarázta, hogy "az az ukrán vállalat, amellyel eddig kapcsolatban álltak, nem kötött le kapacitást. A kétoldalú szerződés erre egyébként lehetőséget is ad. Már korábban is volt példa arra, hogy ideiglenesen szünetelt a gáztovábbítás Ukrajnába".

Több hónap szünet után Magyarország január 10-én újította fel a gáztovábbítást Ukrajnába, a mennyiség naponta nem haladja meg a 2,6 millió köbmétert.

Nyugat-Európából Ukrajnába a legtöbb földgáz Szlovákián keresztül jut el. Január első 15 napjában ez a mennyiség 446,4 millió köbméter volt.

Ukrajna évi gázszükséglete 40-45 milliárd köbméter, aminek csaknem a felét Oroszországból szerezte be korábban. A Gazprom tavaly júniusban teljesen leállította a gázexportot Ukrajnának. A további szállítások feltételéül azt szabta, hogy a jövőben csak annyi földgázt juttat a szomszédos országnak, amennyit az előre kifizet. December 9-én újraindult az orosz földgázszállítás Ukrajnának, miután Kijev 378 millió dollárt utalt át az orosz cégnek, amely ezért cserébe 1 milliárd köbméter földgázt exportál.

Ukrajna elsőként Lengyelországon keresztül kapott fölgázt az Európai Unióból, de a vezeték szűk kapacitása miatt a mennyiség évente nem több 1,5 milliárd köbméternél.

A Gaz System lengyel gázvezeték-üzemeltető és a Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó tavaly december közepén egy új, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték építésének az előkészítéséről írt alá megállapodást.

A várhatóan 2016-ban már működő vezeték megépítéséhez ukrán részről az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) kérnek pénzügyi segítséget.

Az új vezetékkel napi 80 millió köbméterre bővülhet Ukrajna gázbehozatala Lengyelország felől.
 

Forrás
MTI