A Magyarországot lejárató hírhamisításért vidáman jár a Pulitzer-díj

A fotó pont az ellenkezőjét sugallta annak, mint ami történt.

Így két magyar fotóst is díjaztak a tudósításukért. A hírnek még örülhetnénk is, hiszen hazai siker, csakhogy az egyik díjazott felvétel és az által hozzá biggyesztett aláírás pont az ellenkezőjét sugallta annak, mint ami valójában történt. Ezt civilizált országokban hírhamisításnak szokták nevezni, és természetesen az adott esetben az is volt.

A felvétel a menekültválság csúcspontján, tavaly szeptember elején készült a bicskei vasútállomáson. Történt az, hogy az egyik migránsnál elszakadt a cérna és a sínekre rántott egy nőt a gyermekével együtt, a készenléti rendőrség tagjai azonnal megpróbálták az őrjöngő férfit visszahúzni, ezzel megelőzve egy estleges tragédiát. Az eset a sajtó munkatársai előtt történt, így azt számos kamera és fotós is megörökítette, közöttük a mostani díjazott is.

A képsorozatot a Reuters le is közölte, és szinte azonnal bejárta az internet világát. A felvétel és a készítője által hozzá fűzött komment azonban azt sugallta, hogy a gonosz magyar rendőrök lökték a kisgyermekes anyukát a sínekre, és számos tudósításban is így jelent meg.

„Hungarian policemen stand by the family of migrants as they wanted to run away at the railway station in the town of Bicske.” "Magyar rendőrök állnak a bicskei vasútállomáson egy migránscsalád mellett, amint azok épp el akartak menekülni."

[video:https://www.youtube.com/watch?v=s5gc6FAghvc]

Ezzel szemben a valóság

A fotót természetesen nemzetközi médiumok is felhasználták a Magyarország elleni hangulatkeltéshez. Az már kevéssé érdekelte őket, hogy mi történt valójában, az olvasottság és a prekoncepcióik felülírták a legalapvetőbb újságírói etikát.

A jelek szerint azonban az ilyen fajta magatartással nincsen baj, hiszen a demokrácia fellegvárában, az Egyesült Államokban Pulitzer-díjjal is jutalmazzák.