Szemben az árral: innováció nélküli jövőt hirdetett Orbán Viktor

Csattanós választ adott a huhogóknak a miniszterelnök.

Orbán Viktor Békéscsabán ugyanis hadat üzent az innovációnak és a felinduló (sztártáp) vállalatoknak - "Jó dolog az innováció és a startupok világa, mert hátha kiderül, hogy az, amiről nem is tudtunk, ahhoz is értünk – de a jövő nem ez", mondta - majd irányt is mutatott.
 
Azt csak a legvérmesebb Orbán-fóbiások állíthatják, hogy a miniszterelnök ellenezné a haladást (nem szombathelyi értelemben, lásd Puskás Akadémia-Haladás 1-1), sőt, legszívesebben gyorsítaná is, ezért ígérte meg, hogy négysávosítja a Kecskemétre vezető 44-es utat. Hogy autóval nagyon gyorsan lehet haladni, azt talán csak a piszokból szőtt tarisznyákat viselő, ápolatlan frizurájú kerékpárlobbisták merik vitatni, a tény ezzel szemben az, hogy a gépjárművek a technika mai állása szerint akár a több száz km/órás sebességet is képesek elérni. Csakúgy, mint a repülőgépek, aminek a miniszterelnök szintén tudatában van, ezért elárulta azt is, hogy reptérfejlesztésbe fognak Békéscsabán, hosszabb lesz a kifutópálya, hogy nagy gépek is le tudjanak szállni, az Európai légitársaságok vélhetően tűkön ülve várják a munkálatok befejezését, a nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágását. A békéscsabai repülőtér szemre 2002-es fejlesztésűnek tűnő honlapján - van "Web Kamera" és egy látványos, forgó, kerek dolgot ábrázoló animált gif is - azt írják, 
"Békéscsaba körülbelül félúton helyezkedik el nyugat- és észak-Európa, valamint a Fekete tenger között, ami kiváló lehetőséget teremt a repülőgéppel utazóknak a közbenső leszállásra, pihenésre és felkészülésre az utazás további szakszára",
a fejlesztést követően tehát a gazdag nyugati turisták, akik kedvenc, egyszersmind köreikben legnépszerűbb bolgár vagy román tengerpart felé igyekeznek, megszakíthatják a néhány órás repülőutat, leugorhatnak egy gyors cigire, megkóstolhatják a messze földön híres csabai kolbászt, és talán úgy döntenek, jó itt, nem is mennek tovább a vágyott célpont felé.
 
Mindez persze még a jövő zenéje, ráadásul mellékes is, hogy a nyugati értelemben vett nyugatiak komfortérzete milyen irányba módosul, a lényeg, hogy érdemi, előremutató fejlesztések történjenek, az Orbán által ígért hatalmas, 12 milliárdból felépülő hűtőházat, az 5 milliárdból épülő piacot (ekkora költségvetésbe még piaci elemzők is beleférnek) a zöldségfeldolgozót és a paradicsomsűrítmény-gyárat pedig egyértelműen ebbe a kategóriába sorolhatjuk.
 
A kormánynak természetesen gondolnia kell a békési ifjúságra is, innovációzás, sztártápozás helyett olyan tudást kell biztosítani számukra, ami hosszú távon alapozza meg az egzisztenciájukat, gondolhatta Orbán Viktor. A gyakran 100 ezer forintnál (!) is drágább, mégis hónapok alatt tönkremenő "okos"telefonok, táblagépek és kinyithatós számítógépek, elektromos "könyvek" csábításának bedőlni egyet jelent a hanyatló nyugattal történő eggyé válással, az ilyesmire fogékony fiatalok először a gépek képernyőjét simogatják, pár év múlva meg már a migránsokat. Békéscsaba ebből nem kér, a városnak nyomdaipari hagyományai vannak, így a kormány több mint egymilliárd forintból nyomdaipari tudás- és képzőközpontot létesít Békéscsabán, ugyanis a város bocsájtja ki évente a végzős nyomdász szakemberek negyedét.
 
 
És ez még nem minden, Ép testben ép lélek, mondta a költő, azt pedig jól tudjuk, hogy Orbán Viktornál Európa egyetlen miniszterelnöke sem viseli jobban szívén a sport kérdését. Röplabda-akadémia indul, 3,2 milliárdos sportcsarnok és egy 3 milliárdos uszoda is épül.
 
A magam részéről - ha szabad megjegyeznem, (zárójelben) - támad bennem némi hiányérzet az elhangzottakkal kapcsolatban. Pusztán egy picivel több józan paraszti ész volna szükséges annak belátásához, hogy a vaskohászat és a szénbányászat (nemcsak a felszínt kell kapargatni!) beindítása is sokat lendítene a városon, munkahelyek jönnének létre, csökkenne a rezsi, és a mai fiatalok is megtudnák, hogy mi az az igazi munka; az iskolában pedig nemcsak nyomdászatot, hanem egyéb hasznos tudományokat is szükséges volna oktatni, teszem azt szalma- és csuhétárgykészítést.
 
Arról pedig már nem is beszélek, hogy arról sem szólt a fáma, ki lesz az NBII-höz egyre közelebb sodródó futballcsapat centere, ha igaznak bizonyulnak a hírek, és az Újpest elviszi a Békéscsaba roppant agilis, szép mutatókkal (26 mérkőzés/3 gól) rendelkező spanyol támadóját, Ezequiel Calventét, aki korábban 25 perc erejéig a Bundesligában is pályára lépett.
 
De persze nem szeretnék beállni az örök elégedetlenkedők táborába.