A BM szerint nem igazak a jogvédők állításai

Magyarország betartja a schengeni határellenőrzési szabályokat és a genfi egyezményt, a magyar határon nem zaklatják a migránsokat.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport tévesen értelmezi a menekültügyi eljárás szabályait - közölte a Belügyminisztérium (BM) szerdán az MTI-vel, hangsúlyozva, Magyarország betartja a schengeni határellenőrzési szabályokat és a genfi egyezményt, a magyar határon nem zaklatják a migránsokat.

A tárca közleményében arra reagált, hogy a HRW a nap folyamán közzétett beszámolójában azt írta: Magyarország határán zaklatják a migránsokat, rövid úton visszafordítják őket Szerbiába, egyes esetekben kegyetlen és erőszakos módon, anélkül, hogy mérlegelnék a menedék iránti kérelmeket.

A minisztérium hangsúlyozta: a BM visszautasítja a Human Rights Watch kutatójának a magyarországi menekültellátásra és határvédelemre vonatkozó állításait.

A BM közleményében az áll: Magyarország betartja a schengeni határellenőrzési szabályokat és a genfi egyezményt, és megdöbbenéssel fogadja, hogy "a Human Rights Watch a magyar Országgyűlésnek az európai normákkal összhangban megalkotott törvényei betartásának figyelmen kívül hagyását várja el a végrehajtó hatalomtól".

Magyarország biztosítja a határátkelőhelyeken, továbbá a kialakított tranzitzónákban a legális belépés és a jogszerű menekültkérelem előterjesztésének lehetőségét. A menekültügyi eljárásra vonatkozó szabályokat a HRW "nyilvánvaló tájékozatlanságból tévesen értelmezi" – írták.

Hangsúlyozták: a menedékkérők ellátásából Magyarország "gazdasági erejét meghaladóan veszi ki részét", miközben az Európai Unió ebben a tekintetben "magára hagyta" egyik tagországát. A menedékkérők ellátására havonta átlagosan 140 ezer forintot költ a magyar állam - tették hozzá.

Közölték: a magyar rendőröknek az államhatár rendjével összefüggő intézkedéseivel szemben idén négy esetben nyolc migráns terjesztett elő rendőri bántalmazásra utaló panaszt, miközben a rendőrség csaknem 18 ezer illegális határátlépővel szemben intézkedett. Az esetek tisztázása miatt indított parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy a panaszok megalapozatlanok; az elfogultság kizárása miatt azokat továbbították az illetékes nyomozó ügyészségekhez - olvasható a tárca közleményében.

Kitértek arra is, hogy a határon lefolytatott menekültügyi eljárással kapcsolatos törvény júliusi hatálybalépése után a rendőrség 655 embert tartóztatott fel, majd kísért vissza az ideiglenes biztonsági határzárhoz; ők önként, ellenszegülés nélkül eleget tettek a rendőri felszólításnak. Jelezték: a HRW állításaival szembe a visszakísért illegális határátlépőket a rendőrök magyar területre kísérik vissza.

A BM hangsúlyozta: Magyarország határán nem zaklatják a migránsokat, a sok, kísérő nélkül érkező gyermek védelmet, egészségügyi ellátást kap, oktatják őket. Magyarország a tényleg rászorulókkal humánusan jár el, a határain és a területén várakozók méltányos eljárásban részesülnek, ugyanakkor elvárja, hogy a migránsok betartsák az Európai Unió és Magyarország jogszabályait - írta a minisztérium.