A migrációt csak nemzetközi együttműködéssel lehet kezelni

Az az országos rendőrfőkapitány köszönetet mondott az együttműködésért.

Papp Károly az európai fővárosok rendőrfőkapitányainak 38. kongresszusát megnyitó beszédében azt mondta, hogy a terrorcselekmények mellett Európa másik nagy kihívása 2015 óta

"az extrém méreteket öltő illegális migrációs hullám".

Az illegális migráció nagy feladatot, leterheltséget jelentett a magyar rendőrség számára is, de a kormány intézkedéseinek eredményeként Magyarországon és Budapesten

"a közbiztonság kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes, közbiztonsági deficit az országban nem alakult ki"

- mondta.

Papp Károly köszönetet mondott a migrációval szembeni hatékony fellépés érdekében való együttműködésért a Magyarországgal szomszédos országoknak, a visegrádi négyek tagállamainak és Németországnak. Az információk és adatok megosztása, a közös elemző-értékelő munka rendszeresen meghozta a szakmai sikereket - jelentette ki a rendőrfőkapitány.

Rámutatott: a magyar rendőrség a határőrizeti faladatok segítésére nemcsak a Frontex keretei között, hanem kétoldalú megállapodások alapján vezényelt és vezényel rendőri egységeket Szerbiába, Szlovéniába, Macedóniába, Bulgáriába és Görögországba.

Határok nélkül, mégis határok között

Papp Károly elmondta, Magyarország 1100 kilométeres külső schengeni szárazföldi határral rendelkezik, és a tavalyi évben körülbelül 400 ezer illegális migráns érkezett Magyarországra, ezáltal az Európai Unió (EU) területére.

 

A terrorcselekmények egyértelműen rávilágítottak arra, hogy a rendvédelmi szerveknek és a titkosszolgálatoknak hatékonyabb együttműködést kell végezni a megelőzés területén, az információcserében, és tovább kell szélesíteni a nemzetközi együttműködést - hangsúlyozta.

 

Szavai szerint mivel a bűn nem ismer határokat, a bűnüldözés sem ismerhet. Kiemelten fontosnak nevezte az országok rendőrségeinek, a fővárosi rendőri vezetők párbeszédét, amit a mostani tanácskozás is hivatott szolgálni.