Egy csipetnyi rock n’ roll életérzés a szürke magyar valóságban

Bemutatjuk a váci Rocken Dogs legújabb dalait.

Az előzményekről, kb. annyira lendületesen, ahogy ez a négy új nóta végigszalad a 15 perc játékidőn. A naptár szerint idén 10 éves a zenekar, de a fiúk azt mondták egy interjúban, hogy igazából 2009-től, a teljesen magyar nyelvű Hagyjatok fekve demótól, és az ott kialakult irányvonaltól számítják a Rocken Dogs történetét. 2007-ben azért még volt egy Living Night nevezetű demó, valamint egy tehetségkutatós 2. helyezés. Majd (tagcserékkel is terhelt) masszív koncertezés, tv- és rádiószereplést is magában foglaló időszak következett.
 
Aztán 2013-ban megjelent az első nagylemez, a Történjen valami. Ekkor lettek a Tankcsapda és a Soproni által közösen indított „Jelentkezz előzenekarnak” pályázat nyertesei. Az akcióban 395 (!) formáció közül választották ki őket, a döntés indoklásában pedig a következőt lehetett olvasni: „old school, csupasz rock n’ roll érzés”. Azt hiszem ennél jobban nem is lehet jellemezni a váci banda stílusát, hiszen a Tankoknak aztán tényleg van tapasztalata e téren…
 
És ha időben ugrunk egy kicsit (mert 2014 elejétől – ilyen-olyan okok miatt – majd’ másfél évig nem volt aktív a csapat), azzal szembesülhetünk, hogy ez az elismerés és szimpátia nem tiszavirág-életű volt, hiszen a debreceni rock maffia tavaly év végén újabb turnéállomásokra hívta el a Rocker Kutyákat. Hogy ez volt-e a katalizátor, ami felpörgette náluk az eseményeket és szabadította fel a kreatív energiákat, azt nem tudni, de a lényeg, hogy pár hete megjelent a négy – hogy a közkedvelt (és trendi) jelzővel éljek – életvidám dalt tartalmazó Feltöltve című új Rocken Dogs EP.
 
 
Az otthoni komponálás és a próbatermi munka közben a banda – Berczelly Balázs ’Berke’ (ének, gitár), Ráczkevy Ádám (gitár), Nagy Gábor ’Guffhy’ (basszusgitár), Szepesi Máté ’Matti’ (dob) – a cigi/pia kombó mellé valami tesztoszteronfokozó cuccot is tolhatott, mert mindegyik nóta elég fickós szövegekkel bír, és a zene energiáját tekintve sem lankadnak a zenész urak. Viszont becsülendő, hogy a tökös rock and roll életérzés nem csak ezekben izzik magas hőfokon, hanem a minőségen sem esett csorba, hiszen stílusát tekintve egy kimondottan tisztességes anyag született. Eddig is megbízható volt a fiúk teljesítménye, ötletes, jópofa (egyediségtől sem mentes) nótákat adtak ki a kezeik közül, de úgy tűnik, hogy most még finomhangoltak a dalszerző, hangszerelő technikán.
 
A nagyjából a Tankcsapda / Rómeó Vérzik / Junkies vonalra illeszthető csapat mostani négy dala talán még kerekebb, mint a 2013-as nagylemez szerzeményei, a szólók és a vokálmunka izmosabb, kidolgozottabb az eddigieknél, és az egészségesen vagány szövegek is csiszoltabbak, mint az előző hangzóanyagon, ahol azért néha-néha még becsúsztak kissé közhelyes szófordulatok. 

Feltöltve

"A Feltöltve cím utalás arra, hogy a kb. egy évig tartó passzív időszak után 2015 nyarától újra feltöltődve, 100%-on nyomul a banda. Az idei nyarat egy-két fesztiválos koncerttől eltekintve az új dalok kidolgozásával, majd rögzítésével töltöttük. Ennek eredménye ez a négy számos anyag, ami tulajdonképpen előfutára a jövőre megjelenő új nagylemeznek. Úgy érezzük, hogy az új dalok zeneileg és szövegileg is kiforrottabbak az előző albumunkhoz képest, azt pedig, hogy stílusban változtunk-e, döntse el mindenki maga…" (Berczelly Balázs ’Berke’)
 
A virtuális korongon a középtempós, csörgővel megbolondított, az EP legmacsóbb dalának tekinthető Tedd szét nótával nyit a csapat, majd a punkos lendületű, egy jól odakanyarított szólóval feldíszített, és a fentebb már méltatott vokálokkal alaposan megerősített Nyomd fel a hangerőt következik. A tempó nem lassul, harmadikként a sztorizós, két helyszínen is játszódó – banda a színpadon, csini bébi otthon – klippel ellátott szám, az akár ars poetica-ként is értelmezhető mondanivalót tartalmazó, és egy igen patent váltott gitárszólót is magába foglaló Idomítható állat érkezik. A záró nóta a legkomolyabb sorokat tartalmazó A hited, amelyben ismét nem spóroltak a gitárokkal, mert két (na jó, másfél) szólót is belepakoltak. A felvételek a Deja Vu Hangstúdióban készültek, a masterelést pedig a Kalapács és Zorall gitáros Weisz Kicsi végezte az Ecseri Vasműben.
 
Az EP teljes egészében elérhető, meghallgatható az ismert digitális felületeken és online zeneáruházakban, sőt szöveges videóként a zenekar hivatalos YouTube csatornáján is. Én azért bízom abban, hogy a közeljövőben ez a négy dal fizikai formátumban is napvilágot lát majd, mint ahogy abban is, hogy a leendő borító (és a többi járulékos külcsín) azért jobban jóllakatja a szemet, mint ez a mostani dizájn. Nemcsak a vevők érdemelnének meg, hanem a szerzemények is. És ha már hivatalos CD, én bátran mellécsapnám a Történjen valami dalcsokrát is, hiszen az csak limitált példányszámú ezüst korongként, kizárólag a zenekar által, a koncerteken volt anno hozzáférhető. 
 
 
Summa summarum: Stílusában nagyon korrekt, sokszor elővehető ez az anyag. Érezhetően (hallhatóan) igen csak megvan a csapatban a potenciál, hogy a következő évek egyik nagy dobása legyen. Remélhetőleg a közönség is veszi a lapot.