A csend fogságából kitörve, avagy a megérdemelt újraszületés boldogsága

Két évtizeddel eredeti megjelenése után hivatalos kiadványon a Mr. Basary Group egyetlen albuma.

Az 1991-ben alakult Mr. Basary Group eleinte a hetvenes-nyolcvanas évek külföldi hard rock csapatainak számait játszotta eredeti nyelven, később ezek magyarul is megszólaltak, majd az évtized közepére már saját szerzeményeik is születtek. Előbbiek műfordítását, valamint az önálló dalokhoz írt egyedi, költői megfogalmazású szövegeket Ghyczy Irénnek köszönheti a zenekar.
 
„Megalakulásunk után nem sokkal, talán már a következő évben, tehát 1992-ben egy bulin futottunk össze Irénnel. Szóba elegyedtünk, és akkor derült ki, hogy ő szövegeket ír. Mi akkor még eredeti nyelven próbáltunk egy pár külföldi hard rock számot játszani, de ő lefordította, majd a témához hasonló szövegvilágban magyar szövegeket írt ezekhez. Később, a saját szerzeményeink megszületésekor egyértelmű volt, hogy ezekhez is ő írjon szövegeket. Mivel azonos korosztályhoz tartozunk, egy generáció vagyunk, tisztában volt a gondolat- és érzésvilágunkkal, így ezekből merített a dalainkhoz. Nagyon örülök, hogy megtaláltuk őt, mert egy igazi kincs a számunkra. Ami kissé szomorú, hogy szinte senki nem tudott róla, az évek során sem lett híres, ezáltal nem lett kiemelve ebből a ’szoba-szövegírás’-nak is nevezhető tevékenységből. Mi viszont a mai napig is kapcsolatban vagyunk egymással, más formáció által is.”
 

A Mr. Basary Group eredeti felállásában a névadó énekes, Babári József, ismertebb nevén Mr. Basary (Orient, HitRock, Wastaps, Missió, Metal Company, Bill és a Box Company, Sybille, Telegram, Kormorán, Örökség, Atilla Fiai Társulat, stb.) mellett Tihanyi ’Tánci’ Gábor gitáros (Orient, HitRock, T-Modell, Missió, Millennium, stb.), Talabér László basszusgitáros (Huragan, Carat, HitRock, Kormorán, Kalapács és az Akusztika, Atilla Fiai Társulat, GT Project, stb.), Magyari András billentyűs (Siesta) és Jóvér Imre dobos (Treff, Missió) játszott. Ez az ötös rögzítette A csend fogságában című lemezanyagot, amely 1996-ban, csak kazettán, kis példányszámban, magánkiadásban jelent meg, így jutottak el a zenekar rajongóihoz a bulikon már alaposan megismert dalok. A Mr. Basary Group akkoriban aktívan és – az őket és a stílusukat szeretők előtt – sikerrel koncertezett Budapesten és az ország jelentősebb klubjaiban is. Ennek ellenére – egy-két rádiófelvétel készítésétől, valamint egy fesztiválos tévészerepléstől eltekintve – nem kaptak hivatalos megjelenési lehetőséget számaik. A minőséggel – mint ahogy ezen a felújított változaton is hallható – nem lehetett baj, viszont igaz, hogy a csapat által előadott (a tagok zenei gyökereiből táplálkozó) hagyományos hard rock fényévekre volt az akkor trendi grunge, illetve hardcore, valamint, a később érkező nu metal stílusoktól.

 

„A kazettát a zenekar adta ki, majd később, házilag, CD-re is másolgattuk a számainkat, így próbáltuk sokszorosítani az anyagot. Az 1995-ben megrendezett pop-rock fesztiválon a Más lett a világ című dalunkkal bejutottunk az elődöntőbe, aminek az volt a hozadéka, hogy így szó szerint benne voltunk a tévében, mert több adó is lejátszotta ezeket a felvételeket. Így talán azok is megismertek bennünket, akik addig nem találkoztak a nevünkkel vagy a produkciónkkal. Ennek ellenére a kiadóknál nem kaptunk zöld utat, nem hogy a feldolgozásaink, hanem a saját szerzeményeink sem mentek át a rostán. A sorsunk az volt, hogy elvesztünk…”

Az eltelt évek során hol masszívabban, hol kevésbé látványosan voltak jelen a hazai zenei színtéren. Időközben, 2001-ben, két tagcsere is történt a zenekar felállásában, először Bazsó József (Historica, ős-P. Box, Tunyogi Rock Band, Bajnok Rock Team, stb.) váltotta a dobos poszton Jóvér Imrét, majd pár hónap után Nagy László (Örökség, Kormorán, Korál Forever, Face Bang, Prognózis, stb.) érkezett a helyére.
 
A 15 éves jubileumi turné apropóján Más lett a világ címmel megjelent egy félhivatalos, promóciós célból készült CD, amelyen néhány Telegram és HitRock felvétel is helyet kapott.
 
A Mr. Basary Group 2013-ban, Tihanyi Gábor halála után felfüggesztette a tevékenységét.
 
 
A nemrég megjelent (újra)kiadásra nyolc saját szerzemény került, amelyek a mai napig is kellemes hallgatnivalók. A vastag billentyűszőnyeggel megalapozott, ízlésesen hangszerelt klasszikus hard rock nótákat Tihanyi Gábor kifinomult, választékos gitárjátéka, fogós refrének és dallamgazdag vokálmunka jellemzi, amelyekben Mr. Basary ékesen bizonyítja, hogy nem érdemtelenül viseli a hazánk egyik legkiválóbb rock torka címet. Bónuszként pedig négy külföldi klasszikus hard rock alapvetés átirata is szerepel a korongon: két Deep Purple (Black Night, Smoke On The Water), egy Uriah Heep (Easy Livin’), és egy Rainbow (Since You Been Gone) dal, szintén magyar szövegekkel.
 
„Az eredeti hanganyag került fel a CD-re, egy kis minimális masterizálást kapott csak, amit a HitRock-beli zenésztársam, Füchsel Tibor, Füxi végzett. A régi rajongóink örülnek, hogy egy új borítóval, felfrissített hangzással vehetik kezükbe ezt a lemezanyagot, ami – jobb esetben – csak kazettán volt hozzáférhető eddig. Egyébként, az egész Jozé barátunknak, azaz Bese Jozefák László produkciós menedzsernek köszönhető, ő volt nagyon agilis, Én nem is gondoltam rá, hogy foglalkozzak ezzel, mondtam is neki, hogy mit akar? Hát, ebbe már beletört a bicskánk... De következetesen végigvitte a dolgot, sikeresen megjelent ez az anyag.”
 
 
 
Hogy a giccset és az igénytelenséget sulykoló média emlőin nevelkedett tömegeknél milyen fogadtatása lesz ennek a kiadványnak, azt biztosan nem tudni (csak sejteni), de az értő fülek számára jó hír, hogy a Mr. Basary Group ismét aktív, hiszen megalakulásának 25. évfordulójára, a jubileumi turnéra újra összeállt a csapat, Tánci posztján Gönci ’Apuka’ György (GT Project, Pannónikum, HitRock, Hungarian Pink Floyd Show, stb.) gitárossal. A sikeres lemezbemutató buli is megvolt, további koncertek várhatóak, tehát köszönik szépen, jól vannak, olyannyira, hogy idővel talán még egy új album is megszülethet.
 
„A legfontosabb, hogy sok emberhez eljusson ez a lemezanyag, jóval többhöz, mint a régi rajongótáborunk. Az inspiráció megvan, mert a fiókban már friss dalvázlatok is vannak, tehát elvileg hamar meg tudnánk oldani egy új album összeállítását. Azonban egyelőre nem ezt tervezzük, hanem ennek a kiadványnak a bemutatására, kifuttatására koncentrálunk. Szerintem még egy lemez van bennünk, foglalkozunk is vele, tehát minden lehetséges…”