A hazájuk megvédése motiválja a leendő határvadászokat

Már 882 fő vesz részt a képzésben, májusban már fegyverrel védhetik a határt.

Dr. Bak Sándor ezredes, az ORFK Személyügyi Főigazgatóság Humán-igazgatási Szolgálatának vezetője a leendő állománynak tartott üdvözlő beszédjében kitért arra, hogy a kormány 2016 augusztusában döntött a rendőrség háromezer fővel történő megerősítésről. Idén szeptemberben kezdődött meg a Készenléti Rendőrség határvadász személyi állományának toborzása, és összesen már 882 fő vesz részt a felkészítésben.

Megjegyezte: a rendőrség vezetése nagy várakozással tekint a határvadász-képzésben résztvevőkre, ugyanis az erősödő migrációs nyomás a korábbinál lényegesen nagyobb erő alkalmazását teszi szükségessé az ország határain. Arra számítanak, hogy felkészülten és magas fokú elkötelezettséggel állhatnak hamarosan szolgálatba a határvadászok.

Hazánk nemzetközi kötelezettségei szükségessé teszik, hogy minden tekintetben eleget tegyenek az illegális migráció okozta kihívásoknak. A határvadász szolgálat különösen jó fizikai kondíciót, a fáradalmak és szellemi terhelés elviselését és emberséges fellépést követel meg. Ezekre a kihívásokra fogják felkészíteni a képzésben résztvevőket – hangsúlyozta a rendőri vezető.

A határvadász-jelöltek tanulmányaik első két hónapjában az alapvető rendészeti ismereteket sajátítják majd el, tudásukról pedig alapvizsgán kell majd számot adniuk. Akik sikerrel veszik ezt az akadályt hivatásos állományba kerülnek, képzésük azonban tovább folytatódik, őr-járőrtársi részszakképzésben fognak részt venni. Ezt követően elsajátítják a legfontosabb határrendészeti ismereteket, várhatóan fél év múlva, jövő májusban fejezhetik be tanulmányaikat – mondta Bak Sándor. Hozzátette: a rendőrség mindenben támogatni fogja munkájukat, elvárják azonban a szabályok betartását, szigorúan fel fognak lépni a fegyelemsértőkkel és a közösségükhöz méltatlan magatartást tanúsítókkal szemben.

A határvadászok képzését hatalmas érdeklődés övezi, ezért Bak Sándor azt kérte a hallgatóktól, hogy figyeljenek megjelenésükre, legyenek körültekintőek személyes és internetes megnyilvánulásaik során.

A hazám megvédése és a családalapítás motivált

Az ünnepélyes megnyitót követően lehetőségünk volt a határvadász-képzésre jelentkezőket kérdezni. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az erre vállalkozó fiatalok milyen indíttatásból választották ezt a hivatást:

Két nagyon fontos dolog motivált, amik között nem teszek különbséget. Az egyik a bennem nagyban munkálkodó kötelességtudat, ez a családom, a településem és az ország megvédését jelenti számomra. Lehet, hogy a migránsok egy részének segítségre van szüksége, azonban akadhat olyan is, aki ártó szándékkal érkezik, ezeket ki kell szűrni és vissza kell toloncolni. A másik ami inspirált a jelentkezésben a családalapítás volt, úgy érzem olyan korban vagyok már, amikor ideje megállapodnom – mondta lapunknak a Gyömrőről származó 26 éves Balázs.

Speciális kiképzést is kapnak

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a határvadász-képzés miben különbözik, miben több a Készenléti Rendőrség jelenleg is szolgáló állományának a kiképzésétől, továbbá mikor érhetik el a háromezres létszámot.

Bak Sándor válaszában elmondta: sokszor az a vád ér minket, hogy egy gyorstalpaló után küldjük őket szolgálatba, ez azonban nem igaz. Megkapják azokat az alapvető ismereteket, amik feladatuk ellátásához szükségesek, ez zárul az ötödik hónap végén az őr-járőrtársi részszakepésítéssel. Amivel ők többek, az a hatodik hónap. Ennek keretében olyan határrendészeti ismereteket kapnak, amiben többi kollégájuk nem részesült. Tehát ugyanazt a feladatot is el tudják látni, továbbá ebben a speciális szerepkörben is bevethetőek.

Ez a képzés tartalmazza az alapvető nemzetközi jogi és a határrenddel összefüggő ismereteket, a továbbá a migránsokkal történő foglakozást, ez ugyanis más intézkedést igényel, mint az ország mélységi területein tapasztalható jogellenes cselekmények.

Az őr-járőrtársi részszakepésítés már tartalmazza a felszerelésük, például a távcső, a fegyverzet, és a mobil éjjellátó eszközök használatának ismeretét. A határ védelmében telepítésre került speciális eszközök, például hőkamerák kezelésére már jelenleg is megvan a megfelelő állomány.

Az ősz nagyon sikeres volt a toborzás szempontjából, addig fogjuk folytatni amíg el nem érjük a kívánt létszámot. Az a célkitűzésünk, hogyha egy adott helyszínen összejön az osztálylétszám, - 24-34 fő - akkor ott lokálisan is elindítjuk a képzést.