Kiderült, mire megy a határvadászokra szánt 90 milliárd forint közpénz

Az biztos, megterheli a magyar adófizetők pénztárcáját a határ védelme.

Némi megrökönyödést keltett, amikor Kósa Lajos, a Fidesz-frakcióvezetője, mint az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke bejelentette, hogy közbeszerzés nélkül 90-100 milliárd forintot fog a kormányzat elkölteni a határvadász alakulatok felállítására. Ez azt jelentette a 3000 határvadász esetében, hogy minimum 30 millió forint jut az állomány egyetlen tagjára.

Ez az összeg soknak tűnt, ezért még a bejelentés napján írtunk a Belügyminisztériumnak és az ORFK-nak, hogy megtudjuk, végül is mire költenek a közpénzekből.

Érdekes, de a szaktárca egyből az ORFK-hoz irányított minket, míg a rendőrségnek két hetébe tartott válaszolni, még ha nem is túl részletesen.

Újabb súlyos milliárdok a "rendkívüli migrációs nyomás kezelésére"

Az Orbán-kormány jóváhagyja, hogy a fenti tételhez kapcsolódó feladatok hatékony megvalósítása érdekében a Belügyminisztérium 22,4873 milliárd forinttal túlléphesse a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokat. Ugyanakkor a kabinet engedélyezi azt is, hogy a Belügyminisztérium legfeljebb 16,7791 milliárd forint, míg a honvédelmi tárca legfeljebb 14,0975 milliárd forint keretösszeg erejéig "kötelezettséget vállaljon a rendkívüli bevándorlási és migrációs nyomás kezeléséhez szükséges intézkedések megtételére".

A Kósa Lajos által említett minimum 90 milliárd forintból 38 milliárd forintot fog felemészteni a képzés során, illetve a képzés befejezését követően a határvadászok elhelyezése a szolgálati helyen 2016-2019. között. Várhatóan ebbe a körbe tartozik majd a körletek kialakítása, a bérleti költségek fedezése, valamint az informatikai eszközök beszerzése, és a hálózat kiépítése.

Kaptunk adatot a bérköltségekkel kapcsolatban is. Az ORFK 90 milliárd forinttal számolva megállapítja, hogy ennek az összegnek a 28 százalékát teszi ki a határvadász alakulatokhoz köthető bérköltség 2016-2019. között. Ez a 3000 ember esetében fejenként nagyságrendileg 233 ezer forintra jön ki. (Az, hogy ennek mekkora az adó- és járulékköltsége, nem tudni pontosan).

Az elhelyezés és bérköltség mellett további 26,8 milliárd forint marad fenn, amit valószínűsíthetően ruházatra, védőeszközök, fegyverzeti és rendészettechnikai eszközök, illetőleg a gépjárművek beszerzésére fordítanak. S a képzés költsége is valószínűleg ebből az összegből lesz fedezve.

Mondjuk, ez még mindig majd 9 millió forint per határvadász.

Mint ismert, a kormány 2016 augusztusában döntött a rendőrség háromezer fővel történő megerősítésről. Idén szeptemberben kezdődött meg a Készenléti Rendőrség határvadász személyi állományának toborzása, és összesen már 882 fő vesz részt a felkészítésben.