Az Európai Bíróságban bízik a kormány kvótaügyben

Az eredménytelen népszavazás és az alaptörvény-módosítás elmaradása után a kormány az Európai Bíróság ítéletében bízik.

A kormány bízik abban, hogy az Európai Bíróság nem politikai, hanem jogi döntést hoz a kvótaperben - nyilatkozta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Hírlap szerdai számában megjelent interjúban.

A parlamenti államtitkár szerint "az európai politikai fősodor is észleli már, hogy valós veszéllyel, problémával állunk szemben". Mint hangsúlyozta: "a politikusok nem hagyhatják figyelmen kívül az állampolgárok véleményét".

A görögök és az olaszok nyilván támogatják a kvótarendszert, Németország, Franciaország és az Európai Bizottság is az Európai Tanács mellett állnak, "vagyis összeállt ellenünk a kemény mag" - fogalmazott Völner Pál hozzáfűzve, hogy Lengyelország viszont a magyar és a szlovák álláspont mellett van.

A kormánynak az eredménytelen népszavazás után többször is lehetősége lett volna rá, hogy elfogadtassa a parlamenttel a vonatkozó alaptörvény-módosítást, ám a letelepedési kötvényekhez való ragaszkodás miatt rendre lesöpörték a javaslatot.

Így lett a nemzeti ügyből egy bohócvicc

A Fidesz - bár állítólag amúgy is a kötvények kivezetésére készül - dacból nem volt hajlandó eleget tenni a Jobbik kérésének, az alaptörvény módosítása így elbukott.