Elkéshet, meghiúsulhat, bármikor összeomolhat a baloldal összefogása

A helyzet azonban korántsem egyértelmű, ezt maguk az érintett szereplők is érzik.

Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt?

– mondta Botka László tavaly nyáron az Indexnek arra a kérdésre, hogy lehet -e még belőle miniszterelnök-jelölt. Mindezt azok után, hogy az MSZP küldöttjei leváltották őt a pártválasztmány elnöki tisztségéről.
A Magyar Szocialista Párt mindenesetre felhatalmazta a szegedi polgármestert, hogy kezdje meg a tárgyalásokat a demokratikus ellenzéki pártokkal a lehetséges választási együttműködésről.

Gréczy Zsolt, a DK elnöke korábban utalt arra, hogy Botka Lászlónak először a pártján belül kellene többséget szereznie, hiszen a szocialista politikus a saját tagsága körében megbukott. Úgy vélte, hogy a miniszterelnök-jelölésnek még nem érkezett el az ideje.

A DK eddig is részt vett az ellenzéki pártok egyeztetésein és várja Botka László jelentkezését

– írta a gyurcsányista erő közleményében az MSZP elnökségének szerdai határozatára, amit az elemzők inkább értékelték óvatos kivárásnak, mint lelkesedésnek, teljes mellszélességgel történő kiállásnak.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke ezzel együtt elküldte a „Sokak Magyarországa” – című DK programot Botka Lászlónak, mint a hozzájárulását kormányváltáshoz. Mint közleményében írta a Demokratikus Koalíció -e program mentén folytatja a tárgyalásokat a „demokratikus” ellenzéki pártokkal, nem pedig a lehetséges együttműködés technikai részleteiről szóló vitát tartja fontosnak.

Ebben a programban szerepel nem mellesleg az Európai Egyesült Államok koncepciója, illetve a kettős állampolgársággal kapcsolatos szabályozás felülvizsgálata, különös tekintettel a határon túli magyarok szavazati jogára, a dokumentum egyébként nyilvánosan elérhető az interneten majdnem egy esztendeje.

A technikai részletek azonban fontosak, az ördög a részletekben rejlik.

Botka László ugyanis egységes választási listát, közös jelölteteket szeretne, mindezt előválasztás nélkül. Az MSZP legutóbb még az előválasztás mellett érvelt, de jelezte azt is, hogy ebben vitája van Botkával és eddig nem tudni azt, hogy megváltozott -e a szocialista párt álláspontja. 

Az Együtt és a PM ragaszkodni tűnik az előválasztáshoz, de számukra az sem mindegy, hogy az milyen formában történik meg, a minipártok milyen eséllyel indulnak az előzetes megméretésen. Az Együtt ezenfelül arról is határozott, hogy külön indul, legalábbis külön listát állít. Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke szerdán azt mondta: jelenleg semmilyen egyeztetés nem folyik az ellenzék pártjai között az előválasztásról, így újra kellene kezdeni őket, ebben pedig szeretnének részt venni.

Eközben a két nagy párt; a Fidesz és a Jobbik tulajdonképpen felkészült a 2018-as kampányra. A kutatások szerint a legnépszerűbb ellenzéki pártvezető; Vona Gábor, aki pártja választási programját hónapról hónapra ismerteti, mi több elmondása szerint minden választókerületben lesz jobbikos országgyűlési jelölt is, erről a pártválasztmány is határozott. A kormánypárt médiagépezete is ráfordult a Jobbik politikusaira, egyelőre karaktergyilkos kampányokkal, megosztási kísérletekkel, de tulajdonképpen megjelölte, hogy kit tart első számú kihívójának.

A baloldalon azonban úgy látszik, hogy még mindig a levegő után kapkodnak, sok minden nem tiszta: a későbbi egyeztetések akármikor eredményezhetnek újabb feszültségeket, parttalan tanácskozásokat, hogy aztán legvégül ezeknek a nehezen megszülető alkuknak és paktumoknak ugyanolyan bukás legyen az eredménye, mint a 2014-es „Összefogásnak”.