És akkor kitört a nagy francia-spanyol borháború

 



Tiltakozik a spanyol kormány amiatt, hogy ismétlődő támadások érik a bort szállító spanyol kamionokat Franciaországban, és megoldást sürget a francia hatóságoknál - közölte szerdán a spanyol külügyminisztérium internetes oldalán nyilvánosságra hozott állásfoglalásában.

A tárca hangsúlyozta, hogy az agresszív tettek sértik egyebek mellett az árúk és személyek szabad mozgásának uniós alapelvét, és kérte azok teljes biztonságának garantálását.
    
A spanyol kormány a történtekről tájékoztatta az Európai Bizottságot - olvasható a közleményben.
    
A spanyol sajtó úgy tudja: Spanyolország párizsi nagykövetén keresztül szóbeli jegyzékben panasszal élt a francia külügyminiszter felé.
    
Az elmúlt 48 órában hivatalosan két spanyol kamiont tartóztattak fel Franciaországban, az elsőt hétfőn éjjel Narbonne közelében egy parkolóban. A kamionsofőr maszkot viselő, 15-20 fős csoporttal került szembe, akik kiöntötték a szállított, mintegy 25 ezer liter spanyol bort.
    
Másnap hajnalban hasonló eset történt Gallardes közelében, ahol a Gard-JA30 fiatal gazdálkodói nevű szervezet 50 tagja öntött ki ugyanennyi spanyol bort - írta a La Vanguardia című katalán országos napilap.
    
A francai gazdák tisztességetlen versennyel vádolják a spanyolokat, mert az import boraik túl olcsók. Arra panaszkodnak, hogy ezeken az árakon viszont ők az előállítási költségeiket sem tudják fedezni.
    
Az első borkiöntő akció tavaly áprilisban volt, akkor 42 ezer liter spanyol bort folyattak ki a határ közelében lévő Le Boulou településnél. Az akciót a francia kormány is elítélte - idézte fel az előzményeket a spanyol sajtó.