Személyesen jelent fel Lázár

A kormány döntésének értelmében az EU korrupcióellenes szervezete, az OLAF jelentése alapján Lázár János büntetőfeljelentést fog tenni a csütörtökön a 4-es metró ügyében. Amióta hazánk az Unió tagja, ez a projekt kapta a legtöbb brüsszeli támogatást - emlékeztetett a kancelláriaminiszter. A beruházás mintegy 452,5 milliárdos uniós forrásból valósult meg.

Az OLAF jelentése több bűncselekményt is megállapított, több mint 50 esetben tártak fel szabálytalanságot.

Megközelítőleg 170 milliárd forintnyi szabálytalan kifizetést találtak, ezért 76,5 milliárd forintos bírságot kell majd fizetnie - közölte Lázár. 

Szinte minden megállapodást a közbeszerzési törvény megsértésével kötöttek meg a kivitelező cégekkel - mutatott rá a politikus. Úgy véli "nemzetközi baloldali bűncselekményről van szó". Bár ez volt az országban az egyik legnagyobb beruházás, még sem volt generálkivitelezője a projektnek, ami 65 milliárd forintos kárt okozott az EU-nak és a fővárosnak is – mondta Lázár.

Jellemző példaként említette, hogy az egyik cég ugyanazt a projektmenedzsert alkalmazta, aki a főváros részéről is részt vett a beruházás előkészítésében.