Nem áll le a FIFA: eltörölnék a lest, jöhet a 10 perces kiállítás

A FIFA idén már bejelentette, hogy 48 csapatosra bővítik a világbajnokságot, ám a szövetségnek vannak még merész ötletei.
 
Van Basten szeretné, ha a csoportmeccsek után nem lenne pontegyenlőség, bevezetné a szétlövést.
 
 "Ha egy csapat például 0-0-t játszik egy ellenféllel, egy másik ellen pedig 1-0-ra nyer, nagy esély van arra, hogy a végén mindhárman azonos pontszámmal és gólaránnyal fognak állni. De ha 90 perc játék után jön a szétlövés, és az egyik csapat ötször, a másik négyszer, a harmadik pedig csak kétszer talál be, sokkal egyszerűbb eldönteni, hogy melyik a csoportelső, a -második és a -harmadik"
 
- mondta.
 
A szétlövés során minden csapat ötször próbálkozhat, a sípszó után pedig a játékosnak nyolc másodperce van arra, hogy 25 méterről befejezze az akciót. A kapus mindeközben nem mehet a tizenhatoson kívülre, ha hárít, vége az akciónak.
 
Van Basten eltörölné a lesszabályt is.
 
Tudja, hogy sokan ezt elképzelhetetlennek tartják, de a volt csatár kíváncsi rá, hogy működne les nélkül a játék. Szerinte erre azért van szükség, mert egyre több csapat áll be kilenc emberrel védekezni, ráadásul a bíróknak is könnyebb dolguk lenne. Tudja ugyanakkor, hogy ez egy merész szabálymódosítás lenne, ami egyelőre még nem aktuális.
 
A FIFA technikai igazgatója a taktikai szabálytalanságokat a jövőben nem sárga lappal, hanem öt- vagy tízperces kiállítással büntetné. "Ennek lenne elrettentő ereje, mivel mégiscsak nehezebb tíz emberrel tizenegy ellen játszani, pláne nyolccal vagy kilenccel." 
 
Van Basten ezen kívül a kosárlabdához hasonlóan azt is bevezetné a fociban, hogy egy védő maximum ötször szabálytalankodhatna, utána pedig el kellene hagynia a pályát.