Kihátrálhat Orbánék mögül az értelmiség

Keresztény-nemzeti körökben is megrendült a bizalom a hatalmon lévőkkel szemben.

„A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a ’polgári Magyarország’ hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt. Ők még ma is azt gondolják, hogy az 1998 és 2002 közötti Magyarország valóban polgári Magyarország volt. Ez óriási tévedés”

 – nyilatkozta 2015 februárjában a Magyar Narancsnak G. Fodor Gábor, aki akkor még a Századvég stratégiai igazgatójaként volt inkább ismert. Manapság már éppen annak a 888.hu nevű bulvároldalnak a főszerkesztője, amelynek stílusa és szellemisége igazolja G. Fodor két évvel ezelőtti állítását. A polgári Magyarország hívószava helyett a gőgös arrogancia és a komisszár stílusú propaganda maradt.

De a kormányközeli értelmiségnek nem csupán a nyelvezet elfogadhatatlan, a kormányzást is élesen bírálják. A polgári értékrendű egyetemi tanárok által 1995-ben alapított, az eddig inkább Fideszhez köthető Professzorok Batthyány Köre részletesen értékelte a 2016-os évet.

Nagyon komoly kritikákat kapott a Fidesz a saját értelmiségi holdudvarától

A Kör a saját bevallása szerint azokhoz közel álló elveket képvisel, mint amiket a politikai játékteret uraló jobboldali kormánykoalíció is. Ez a nézetazonosság azonban nem mértéktelen szolgaiságra, hanem, mint írják: tárgyilagosságra intette őket. Úgy vélik, hogy a magyar nemzet helyzetét a történelmi értékek és a keresztény erkölcs fényében ítélik meg.

Kritikusan látják a „polgári Magyarország” új kulcsembereit, a szerencselovagokat, a kormányzati tisztségek szaporodását, egyes nagyvállalkozók befolyásának növekedését. Arról is értekeztek, hogy az ellenzéki sajtó egyre intenzívebb támadását és

„a jobboldalon is érezhető kritikus közhangulatot a kormány szokásos ciklusközépi népszerűségvesztése nem magyarázza.”

De említik a törvényhozás, az igazságszolgáltatás hiányosságait, felvetik a dolgozói szegénység, a kivándorlás, az egészségügy, az oktatás és a korrupció problémáját is.

Súlyos mondatok is olvashatóak a professzorok által összeállított dokumentumban.

"Az egészségügyi kiadásoknak még a kommunista rendszerben is a fele volt bér, ma viszont csak egyharmada"

– írják.

A korrupció kapcsán megállapítják:

„A hatalmon levőknek, rokonaiknak és kegyeltjeiknek nem lenne szabad kiváltságokat élvezniük.”

Hozzáteszik: visszatetszést kelt az állampolgárokban a kormányzati tisztségek szaporodása,

„egyes nagyvállalkozók befolyásának növekedése és az olykor tetten érhető hatalmi arrogancia.  A tartósan birtokolt hatalom nemcsak híveit, vazallusait termelte ki, de úgy látszik szerencselovagjait is, és ezzel lejáratja magát.”

A kiábrándultságot mi sem bizonyítja jobban, minthogy elismerik:

„...még keresztény-nemzeti körökben is megrendült a bizalom a hatalmon lévőkkel szemben.”

Próbáltuk felvenni a kapcsolatot a Professzorok Batthyány Körének egyes tagjaival, de névvel senki nem akart nekünk nyilatkozni.

„Az Orbán-kormány ma már igen messze került azoktól az értékektől, amelyet a polgári körök idején megfogalmazott. Az értékalapúságnál fontosabb lett a vagyon és a hatalom. Jelzést kell küldeni a kormánynak, hogy rossz útra tévedt”

- kapott egy névtelenséget kérő választ az Alfahír.