Véletlenül egy menekülttábort bombázott le a nigériai légierő

Több mint kétszázan haltak meg a nigériai légierő által tévedésből lebombázott Rann településnél lévő menekülttáborban az északkelet-nigériai Borno szövetségi államban - közölte szombaton a helyi önkormányzat vezetője.

Egyes korábbi adatok szerint 76-an haltak meg és több mint százan sebesültek meg a kedden tévedésből polgári lakosokat ért légitámadásokban. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet korábban 90-re tette a halottak számát, majd újabb jelentések fényében 170-re emelte a polgári halálos áldozatok számát.

Babagana Malarima helyi önkormányzati vezető azonban azt mondta: az emberek összesen 234 áldozatot temettek el, és tudomása szerint két, kórházi ellátás céljából Maiduguriba szállított áldozat is belehalt sebesüléseibe. Ezeknek az információknak a fényében legalább 236 ember halt meg a saját országuk fegyveres erői által végrehajtott támadásban.

A nigériai légierő kedden beismerte, hogy hibát követett el, vagyis tévedésből nem a Boko Haram nigériai iszlamista szervezetet, hanem polgári lakosokat bombázott.

Malarima a tragédiáról szólva azt mondta: egy harci repülőgép dél körül közelítette meg Rann települést, de aztán el is hagyta a város légterét. Miután visszatért, két csapást mért a táborra: az elsőt egy építés alatt álló területre, a másodikat egy sűrűn lakott területre.

Az AFP francia hírügynökség közlése szerint a keddi támadás akkor történt, amikor segélymunkások éppen ételt osztottak a menekülteknek a mintegy 40 ezer embernek otthont adó táborban.

A halálos áldozatok között van a nigériai vöröskereszt hat önkéntese.

A nigériai kormány csütörtökön indított nyomozást a tragédia körülményeinek kivizsgálására.

Forrás
MTI