Ezeken a településeken a legrosszabb a levegő az országban

Egyelőre marad a szélcsendes idő, így nem tud megtisztulni a levegő.

Az OKK térképén vasárnap Budapest, Tököl, Dorog, Vác, Esztergom, Győr, Sopron, Szeged, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Oszlár, Miskolc, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Eger és Salgótarján szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Emellett Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Várpalota, Pécs levegőjét egészségtelennek minősítették. A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A hétvégén több helyen - a fővárosban, Miskolcon és Salgótarjánban - is elrendelték a szmogriadó valamely fokozatát. Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a levegő magas szálló por tartalma miatt az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), panaszaik súlyosbodhatnak.

A meteorológiai szolgálat továbbra is arra figyelmeztet, hogy a hideg mellett többfelé lehet köd, amely tartósan is megmaradhat. Emellett az ország nagy részén szél sem várható, amely tisztíthatná a levegőt. Hétfőn is csak a Dunántúlon élénkülhet meg a légmozgás. Kedden lehetnek többfelé élénk, a Dunántúl északi felén erős széllökések.