Két felnőttet hoztak haza elsőként Veronából, súlyos égési sérüléseik vannak

Ketten még maradnak Olaszországban. Összefoglaló.

A budapesti Honvédkórház vasárnap 18 órakor fogadta a szerencsétlenség először Budapestre érkező két súlyos sérültjét, akiket repülővel hoztak Olaszországból Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, majd onnan mentőhelikopterrel vitték őket a Honvédkórházba.

Tamás Róbert, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ igazgatója elmondta, a két sérült másod- és harmadfokú égési sérülésekkel érkezett. A kórházba érkezett első két sérült, 50-60 év közötti férfi és nő, állapota stabil - közölte az intézményvezető megjegyezve, hogy a testi és főleg lelki sérüléseik kezelése hosszú ideig tarthat.

A Honvédkórház igazgatója közölte továbbá, hogy a baleset harmadik, Budapestre mentőautóval tartó súlyos sérültje is átlépte az országhatárt és várhatóan vasárnap este 8 óra után érkezik az intézményükbe.

A szerencsétlenség negyedik mozgatható súlyos sérültje a korábbi tájékoztatással ellentétben mégsem mentőautóval, hanem szintén légi úton érkezik majd, várhatóan a hétfő délelőtti órákban.

Két ember még marad

A négy súlyos sérült mellett két utast válságos állapotban kezelnek egy veronai kórházban, akik egyelőre nem szállíthatók, a baleset könnyebb sérültjei viszont már elhagyhatták Olaszországot.

Az áldozatok és a válságos állapotban lévő utasok azonosítása napokat vehet igénybe az olasz hatóságok tájékoztatása szerint.

Összesítés

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója megerősítette, a buszon összesen 56 ember utazott, 43 fiatalkorú diák és 13 felnőtt, köztük a 2 sofőr. A 16 elhunyt közül 11 diák, 5 felnőtt. Van továbbá 6 súlyos sérült, közülük 2 nem szállítható.

Az OMSZ négy földi és egy légi mentőcsapattal, mintegy 20 fővel vett részt a helyszínen a sérültek ellátásában.

Nincs formában a miniszter

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arra kérte az iskolákat: a hétfői nemzeti gyásznapot a tanárok kezdjék azzal, hogy megpróbálják megbeszélni a diákokkal a történteket. Kiemelte, megvizsgálják a jogszabályokat abból a szempontból, hogy megfelelően garantálják-e az iskolán kívüli programok biztonságát.

Szóviccelt az emberi erőforrások minisztere a veronai busztragédia kapcsán

Még nem tudni azt, hogy mi fordult meg Balog Zoltán fejében, amikor eközben elsütött egy „szóviccet".

Ennek ugyan semmi értelme, de Balog Zoltán egyébként sincs a toppon: a miniszter egy fekete szóviccel borzolta a kedélyeket, miszerint az OMSZ friss vezetője „átesett a tűzkeresztségen”.

Pszichológusi segítség kell a túlélőknek

Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi programvezetője még Olaszországból nyilatkozva az M1 aktuális csatornának azt mondta, hosszú pszichológiai utókezelést kapnak a péntek éjjeli veronai busztragédia túlélői a poszttraumás stressz kivédése érdekében.

A Katolikus Karitász az MTI-hez napközben eljuttatott közleményében szintén azt jelezte, szakembereikkel bekapcsolódnak majd a hosszú távú pszichológiai és lelki segítségnyújtásba.

Nemzeti gyásznapot hirdettek

A kormány hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el, amelynek keretében a budapesti Kossuth téren félárbocra eresztik Magyarország lobogóját, egyes állami rendezvényeket lemondanak, és arra kérik a magánrendezvények szervezőit is, hogy a kegyeleti szempontoknak felelően járjanak el.

A nemzeti gyásznapon a nemzeti lobogó félárbocra engedésével egy időben a Budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondul. Ez a harang csak a legnagyobb egyházi ünnepeken vagy különösen jelentős alkalmakkor szól.

A Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt vasárnap estig számtalan mécsesest, továbbá fotókat és üzeneteket helyeztek el a tragédiára emlékezők, és hasonlóan fejezték ki részvétüket a siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola előtt is, ahol az egyik áldozat tanult.