A Jobbik a tűzifa áfájának csökkentését sürgeti

Fontosnak nevezte, hogy az önkormányzatok mérjék fel, kinek kellene szociális alapon tűzifát biztosítani és ehhez mennyi állami támogatásra volna szükség. Ez sok fagyhalált előzhetne meg és nem kellene sok embernek szeméttel fűtenie - magyarázta.

A jobbikos politikus azt mondta: az állami erdészetek sem készültek fel a télre, tudomása szerint ugyanis elfogyott a száraz fa és csak nehezebben használható fát adnak ki.

Z. Kárpát Dániel egyúttal továbbra is kiállt a Jobbik azon korábbi javaslata mellett, amely szerint vissza nem térítendő állami támogatást kellene adni az elavult tüzelőberendezések, kémények cseréjéhez. Kiterjesztenék a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) használt ingatlanokra és felújításra is, utóbbin belül pedig például a szigetelés korszerűsítésére, azzal a feltétellel, hogy az ingatlan legalább "egy energetikai lépcsőt ugorjon" - mondta.

A Jobbik senkit nem hagy az út szélén: ötszázalékos tűzifa áfát követel

Magyarországon ősztől december végéig csaknem kétszer annyian fagytak meg, mint a múlt tél azonos időszakában - hívta fel a figyelmet Szűcsné Major Ildikó a Jobbik szóvivője az ellenzéki néppárt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a nyolcvan áldozat közül huszonhét a saját otthonában halt meg.