Székely kapu a magyar világra - Székesfehérváron mutatják be Borbély Zsolt Attila új könyvét

A kötetet politológus és publicista nemzetpolitikai témájú írásaiból állították össze, amelyek a Kapuban jelentek meg. A válogatás nyilván nem készülhetett a teljesség igényével - már csak azért sem, mert Borbély Zsolt Attila közéleti, közírói pályafutásának több mint huszonöt esztendeje a magyarság megmaradása áll a fókuszpontjában. Egyike azon keveseknek, akik a két világháború győzteseinek könyörtelensége által rájuk mért határon túli sors kényszerű periférikus látószögéből is képesek áttekinteni az egész kárpát-medencei valóságot. Számára

a nemzeti kisebbségi jogokért folytatott küzdelem mindig magától értetődően fonódik össze az össznemzeti sorskérdésekkel.

Bánsági magyarként természetesen leginkább az erdélyi nemzetrész múltja, jelene és jövője foglalkoztatja. Írásainak egyik fontos erénye,hogy a közösség érdekeit aprópénzre váltó vezetők árulásaival szemben nem a sokak által választott - és sokkal kényelmesebb - szemérmes hallgatás, hanem a kíméletlen szembenézés útját választja. Cikkeiből, tanulmányaiból az autonómiaküzdelem két és fél évtizedének  felemelő és erőt adó krónikája, ugyanakkor az erdélyi magyar politikai és értelmiségi elit "bukarestizálódásának"  szomorú és tanulságos kordokumentuma rajzolódik ki.

A szerzővel január 27-én

pénteken este hattól a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtárban

beszélget Fazakas Attila, a Magyar Állandó Értekezlet Szórvány Szakbizottságának jobbikos tagja, a szorvany.info hírportál főszerkesztője és Dr. Lukácsy József, a Vörösmarty Társaság alelnöke.