Kanada méltán nyugodt, hisz megkapta Európát

"Ezt a megállapodást úgy alkották meg, hogy csak akkor lép hatályba, ha azt az Egyesült Államok részes országként ratifikálja. Ezért a TPP-alku nem valósulhat meg, ha abban az Egyesült Államok nem vesz részt"

- közölte kedden Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter.

Mindezt azután erősítette meg a politikus, hogy Ausztrália, Japán, Új-Zéland és Szingapúr mégis igyekszik életben tartani az egyezményt.



Érdekes párhuzamba állítani a TPP-t, illetőleg az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) körüli történéseket. Emlékezetes, a CETA aláírása sem ment zökkenőmentesen, azonban tavaly ősszel az Egyesült Államok óriás cégeivel megtámogatott észak-amerikai ország így is elérte, hogy az Európai Unió tagállamainak vezetői az aláírásukkal ideiglenesen hatályba helyezzék az antidemokratikus, a nemzetállamok létét veszélyeztető megállapodást.

Példaértékű: szembement a multikkal, ő lett az év embere

Paul Magnette, Vallónia miniszterelnöke lett Belgiumban az év embere, számol be róla a Politico. A szocialista politikus azzal tett szert világhírnévre, hogy napokig tudta késleltetni az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírását - nem kicsit rengetve meg ezzel a megállapodás mögött álló gazdasági és politikai érdekköröket.