Az álláskeresők harmada egy éve nem talál munkát magának

A portál elemzéséből kitűnik, hogy az álláskeresők többsége továbbra is a képzetlenek közül kerül ki. A diplomások száma alig haladja a 15 ezret a munkanélküliek közül, miközben közel tízszer ennyien vannak, akik maximum az általánost, vagy a gimnáziumot végezték el. A középfokú végzettséggel rendelkezők 29,3 százaléka végzett egyébként szakiskolát vagy szakközépiskolát, 46,9 százaléka szakmunkásképzőben szerzett, 4,4 százaléka technikumi, továbbá 19,4 százaléka gimnáziumi végzettséggel bírt.

A tavalyi utolsó hónapban a cégek összesen 48,4 ezer üres álláshelyet jelentettek be. A rossz hír, hogy ezen állások 75,8 százalékához igényeltek valamiféle állami támogatást, ami többnyire közfoglalkoztatást jelent. Azaz a versenyszféra magától továbbra is nagyon nehezen teremt munkahelyeket. A 11,7 ezer nem támogatott új munkahely főképp a fővárosban, Győr-Moson-Sopron, Pest, és Zala megyében jött létre - írja a portál.

Összességében egyébként a legtöbb új munkaerőigény Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye területére koncentrálódott, e három területi egységen jelentették be az állások 35,4 százalékát.

Mindennek köszönhetően decemberben 138,6 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből az év végére 89,8 ezer maradt betöltetlen.