Borsot törnek Erdogan orra alá – Athén nem adja ki a hozzájuk menekült török katonákat

A katonákat hazatértük után kínzásnak vetnék alá, mely akár az életükbe is kerülne.

A legfelsőbb bíróság elfogadta a védelem álláspontját, amely szerint nincs garancia arra, hogy a Törökországba való esetleges visszatérésük után a katonák ügyét tisztességes eljárás keretein belül bírálnák el. A védelem azzal kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki, hogy a katonákat hazatértük után kínzásnak vetnék alá, mely akár az életükbe is kerülne. A nyolc török menedékkérő védelmét illetően hat esetben a bíróság egyhangúlag, két társuk ügyében a többségi szavazat döntött.

A török külügyminisztérium a nap folyamán reagált a görög ítéletre. A tárca közleményében úgy fogalmazott, hogy Athén puccsistákat véd, és kudarcot vallott a terrorizmus elleni harcban. Ankara emellett azon az állásponton van, hogy a döntés politikailag motivált, nemzetközi jogba ütközik és sérti a tavaly július 15-i sikertelen hatalomátvételi kísérlet áldozatainak jogait is. A közlemény szerint Törökország további erőfeszítéseket fog tenni a katonaszökevények kiadatásának és felelősségre vonásának elérésére. A török hatóságok csütörtökön letartóztatási parancsot adtak ki a nyolc dezertőr ellen.

A török külügyminiszter azzal vádolta Athént, hogy támogatást nyújt a Törökország-szerte támadásokat kivitelező szélsőbaloldali és kurd fegyveres csoportoknak. A közlemény kitért arra a két korábbi esetre, amikor a görög hatóságok nem adták ki a fegyveres szélsőbaloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C), illetve a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) gerillacsoport tagjait. Az utóbbi gerillacsoport mind Törökországban, mind az Európai Unióban terrorszervezetként van nyilvántartva.

A török külügyminisztérium a görög bíróság döntésére való válaszként az Athénnal való kétoldalú kapcsolatok alapos kivizsgálást helyezte kilátásba - áll a közleményben.

A török fegyveres erők nyolc tagja július 16-án, vagyis mindössze órákkal az elvetélt államcsínykísérletet követően szökött katonai helikopteren Alekszandropolisz görög határvárosba, ahol azonnal menedékkérelmet nyújtottak be. A görög hatóságok akkor illegális határátlépés miatt őrizetbe vették és két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket. Ankara a férfiak azonnali kiadatását kérte arra hivatkozva, hogy közük volt a puccskísérlethez.