Szijjártó őszintén köszöni, hogy Csiszárt kritizálták

Szijjártó Péter korábban a HírTV kérdésére elismerte, hogy Csiszár Jenőnek "nincs diplomáciai tapasztalata", de hangsúlyozta, hogy "jól beszél olaszul", korábban Olaszországban is élt (15 évvel ezelőtt egy évig). A külügyminiszter azt is mondta: "a klasszikus diplomácia kora már lejárt", majd hozzátette: "az eddigi döntések sikerei alapján, amikor nem klasszikus diplomatákat neveztünk ki diplomáciai pozíciókra", Csiszár is jó döntésnek fog bizonyulni.

Csiszárnak fogalma sincs a diplomáciáról, de annak a kora már úgyis lejárt

A Hírtévé kérdésére válaszolva Szijjártó Péter elismerte, hogy az új milánói főkonzulnak "nincs diplomáciai tapasztalata", viszont hangsúlyozta, hogy "jól beszél olaszul", sőt, korábban már élt Olaszországban. Csiszár Jenő egyébként valóban lakott olasz földön: 15 évvel ezelőtt egy évig.

Szijjártó Péter csütörtökön Azurák Csaba új műsorában a TV2-n is reagált a Csiszárt ért támadásokra.

„Nézze, az amerikai nagykövet itt Budapesten nem egy tévés producer volt? Kinek okozott problémát?”

- tette fel a kérdést a miniszter. Hozzátette:

„Azok az emberek, akik Csiszár Jenő kinevezésével kapcsolatban mindenféle kritikákat fogalmaztak meg, ők ahhoz a személyi körhöz tartoznak, akik ha bírálnak, tudom, hogy jó döntést hoztam.”

Azurák arra a felvetésére, hogy a főkonzulok általában éveket vagy évtizedeket tanulnak a pozícióhoz, a miniszter úgy felelt: két és fél éve megmondta, hogy a klasszikus diplomácia ideje lejárt. Azt is megerősítette, hogy Csiszár Jenő főkonzul marad:

„Miért ne maradna? Még egyszer mondom, akik ezeket a kritikákat megfogalmazták, ha kritizálják egyes döntéseimet, akkor megerősítik, hogy jól döntöttem, tehát köszönöm nekik, tényleg, őszintén.”

Bochkor Gábor rádiós műsorvezető Csiszár nyelvtudásával kapcsolatban úgy fogalmazott a Music FM műsorában, hogy

„angolul csak a rockdalok címeit tudja, de az olasz sem ragadt rá. Csinált egy tévéműsort, amelyben egy olasszal bejárta Olaszországot, és amikor az olasz elküldte vásárolni, azt sem tudta elmondani, mi a répa meg a krumpli.”

Friderikusz szerint Csiszár tök hülye a főkonzulátushoz

„Ez tényleg abszurdum... Mi predesztinál arra egy volt rádiós-televízióst, hogy nagykövet legyen? Nyilván csak a politikai kapcsolatai. Ez nem kérdés! Vagy szerintetek felfigyeltek rá, hogy ott, a Balaton-felvidéken milyen jól termeszti a szőlőt? És hogy milyen jó konzul lenne? Minden jóérzésű ember az ilyenen fölháborodik. Csodálom, hogy ő nem.