Pontosan egy éve mentettek fel első fokon mindenkit a vörösiszap-perben - mit hoz a jövő?

Február 6-án megszületik a másodfokú ítélet.

Sajnálatos módon, leszűrve a másodfokú tárgyalás történéseit, nem valószínű, hogy a bíróság felelősöket fog megnevezni - így büntetlenül maradhat a Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap elöntött három települést, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Devecser a város, amely szembenézett az ördöggel

Ha létezik magyar sors, akkor az mélyen átitatja Devecser utcáit, tereit, házait, és visszaköszön a sarkokon. Ha mégsem, akkor pusztán annyi történt 2010. októberében, hogy egy újabb magyar közösségnek kellett választ adni a megszokott történelmi kérdésre; mit tehetünk egy győzhetetlen, pusztító hatalommal szemben?

A sors furcsa fintora, hogy pont a tárgyalás hetén borult feketébe az ország, gyászolva a veronai buszbaleset 16 halálos áldozatát, miközben a vörös áradatban elhunyt honfitársaink emléke szép lassan elhalványul. Azt viszont egy pillanatra se feledjük el, ha a tározó gátja éjszaka szakadt volna át, vajon akkor is egy hosszú-hosszú évekig elhúzódó perben mentenék fel a Mal Zrt. vezetőit, tulajdonosait?

Ártatlanul?!

A Győri Ítélőtáblán a január 23-án kezdődő másodfokú tárgyalás harmadik napján az utolsó szó jogán felszólaló vádlottak egyébként valamennyien ártatlannak vallották magukat, és az első fokú ítélet helybenhagyását kérték.

Az elsőrendű vádlott, B. Zoltán az utolsó szó jogán azt mondta: becsületesen végezte munkáját, tisztességesen helytállt, amit a törvényszék alapos vizsgálattal meg is állapított. Semmi nem törölheti ki a tragédiát az emberek életéből, de reményei szerint "a jogerős ítélet megnyugvást hoz majd" a katasztrófában érintetteknek és a társadalomnak.

Az első Orbán-kormány feltöltötte, a másodiknál átszakadt, a harmadik eltussolja

Mint ismert, a Veszprémi Törvényszék arra az álláspontra jutott, hogy a közveszély helyzet nem a gátszakadás pillanatában 2010. október 4-én alakult ki, hanem sokkal korábban, a X-es kazetta feltöltésekor, 1998. december 23-án. A Törvényszék szakértői csoportjának véleménye szerint a Mal Zrt.

Fejes Péter ügyész szerint a nyomozás nem volt összecsapott, mert a társadalomnak "jogos elvárása", hogy "tisztességes körülmények között" történjen a nyomozás és lépjen a tárgyalási szakaszba.

Az ügyész érthetetlennek nevezte a kimenekítési tervek számon kérését. Álláspontja szerint ha működött volna a riasztó-rendszer, vagy megszólaltak volna a harangok, az sem változtatott volna semmin, mert a vörösiszap hét perc alatt érte el Kolontárt, a gátszakadást követő percekben pedig semmilyen értesítést nem kapott senki, aki a településeken a riasztást elindíthatta volna.